yusufyaacub/panca-4dimensi: 2010 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Friday, December 31, 2010

ENTRY KHAS -REVIEW TAHUN MASIHI 2010!

salam sahabat buat skalian~
2010 mlangkah pergi..uhuk2.. sdey gakla.. byk pngalaman bru dikorek spnjg taon ni. kira dah bwk sinar baru gilang gemilang utk aku. cheeewah. spnjg 2010, aku trsedar bberapa prkara yg cukup mrubah cara aku mlihat sesuatu.. lalu....aku ctatkn pngalaman itu kat sini. bermula dgn.....
time 1.1.2010
1. januari.....rambut trpanjang pnah aku simpan dlm sjarah idop. kui3... adela dkt 2 jengkal org dewasa normal...tp org x prasan sgt sbb rmbut aku bralun alun gitu. ahakss~pastu kne potong sbb join PBSM. %&^%%$@#!
6.1.2010
2. februari.....kebosanan thp mlampau, lalu aku cuba tonyoh blik bakat mlukis aku. mula ngn lkisan potret kwn2 kt fesbuk sbg latihan..actually aku start dr bln januari lg. tp giat cari skill lam februari..
ada yg msih setia dan ada yg hilang komitmen
3. mac......kwn aku ajk tubuh prsatuan silat dlm IPG aku. time ni aku pulun gila2 ah...lalu trcapai cita2 kami dgn trtubuhnya Persatuan Pencak Silat IPG Kampus Perlis yg bernaung d bwh Guru Utama Persatuan Pencak Silat Sri Gayong Panglima Ulung Malaysia.
klik utk ke blog beliau

4.april......time ni ckup best sbb apa yg aku nk wat, dah trcapai. tp satu je kurang....awek!! aku memg mlas nk cari awek...tp sesorg tlah brjaya memikat aku. saaayang dia! ouchh~

SILAT PULUT YUSUF YAACUB VS ABD RAHMAN!

salam sahabat buat skalian~
haa...ni nama dia silat pulut a.k.a silat pengantin.. dia pnye cara utk main, kne ada humor2, acah2, teknik serangan n melerai pukulan.. okeh.. video ni aku rkam time kat kem silat perguruan aku d perak aritu.. aku kne lwn ngn si abg abdul rahman. abg ni baik sgt, muallaf cina..

simpul simpulan bahasa sanskrit:best main ngn dia, tp kalo dia phm cara silat pulut lg best... humm~

Wednesday, December 29, 2010

VIDEO KEGAYONGAN RAJAWALI INDERA KAYANGAN

salam sahabat buat skalian~
ni time aku main kt kem silat panglima ulung baru2 ni..


 simpul simpulan bahasa sanskrit: letih doww..

Tuesday, December 28, 2010

PENANGAN KEM PSSGPUM DISEMBER 2010

salam sahabat buat skalian~
jejak ulung chalet

puhh...slesai suda kem silat yg mnyeronokkn itu.. pnat jgakla aku drive dr kedah ke perak nun.. elok smpai je, tlong2 kekawan psang khemah, wat ape yg ptot...

HARI FIRST- 24-12-2010

aku dilantik jd penghulu pd grup rajawali brsmpena dgn nama kegayongan aku. nape aku jd pnghulu plak? alaaa si abg ali ular manjakani x dtg utk pimpim grup dia... so, dptla tanggungjawab tu kat aku ha... tp si penghulu yg lain lg 3 org xmsok ptandingan pon. mana aci daaa....
aku kne msok ptandingan silat pulut melawan abg abdul rahman yg memegang kegayongan naga berkembar putih... ohh...amtlah berat nk melawan dia sbb dia x phm konsep silat pulut. adoii...
mlmnya plak, aku msok ptandingan solo kreatif gayong warisan...law dia snang je, mcm solo kreatif biasa. cuma kne guna gayong warisan masing2.. aku pon gunalah warisan aku dgn bantuan golok kukri trsyg aku tuh. igt nk pkai 2 blah, tp satu pon ckuplah kan....

HARI KEDUA-25-12-2010
dr kiri: guru utama, abg suhaili, abg pangeran ali

agak tgh ari ckit aku msok ptandingan olahraga klas A plak.. lwn ngn Jabir.. skali aku kne jatuhan daa..kalah plak. ciss... so aku truskn mrakam game2 org lain plak...

HARI KETIGA-26-12-2010
time trima medal

hari yg pling best sbb aku msok ptandingan tempur gayong warisan. agak bahaya game ni. sbb mlibatkan kuncian... perghh...aku dpt kunci 3 kali lwan aku tu dgn kuncian yg sama cuma beza aras ketinggian je.. suka tuh.. dptla naib johan.. mrkah dikira brdasarkn teknik, kemantapan gayong warisan n 2 3 kriteria lain... memg sempoi ah..

simpul simpulan bahasa sanskrit: pueh ati bleh g kem..ehehee

Wednesday, December 22, 2010

TEMPAHAN POTRET(SINGLE) 22.12.2010

salam sahabat buat skalian~
Tadaaaaaaa....
gambar asal
yang da siap
amacam? potret ni utk kwn aku, dia laki..nk kasi adiah kat awek dia. ohoooo..so sweet....
yg ni aku wat pkai.....

Tuesday, December 21, 2010

facebook ana suda tukar kulitlah. ante bagimane??

salam sahabat buat skalian~
okey.. amik syot dlu ...tngok pueh2...yg ni first try sje. lain2 bkal mnyusul. sbenarnye my syg yg nk wat kt fb dia, tp dia wat x jd. so aku wat, konpem2 la jd. hahahaaa~
amacam?hehee
nk tawu cara wat susunan gambar facebook?? download template dgn klik SINI ha.. aku x kdekut pnyer.. meh nk ajr wat.

OOYEH, MY FACEBOOK FANPAGE!

salam sahabat buat skalian~
it takes so long for me to complete editing my fanpage. especially on my 'welcome' widget. what is that??
 actually, it is just an application for every facebook fanpage which called 'fbml'. similar to 'html', correct? i'm do some search using mr.google for a tutorial. but there all useless....
when im exploring the page's setting, it is actually already there! $#@^^%&..........
after done quite simple editing on its fbml code, here is the result. come visit and i'm hope you will click the "like" button..really appreciate it!
please click here & go to the page, plus 'like' it. :)

simpul simpulan bahasa sanskrit: writing english la pulak~~

Friday, December 17, 2010

Kontest Blog Terkemas

salam sahabat buat skalian~
huhu..td trjmpe satu contest. sj try msuk sbb cam mnarik jer.. eheh.
ni la rupa banner dia..


bg sesape yg di tag namanya.. sila ke blog kontest ni dgn KLIK SINI @ klik kt banner tu yerp.org yg sy tag adlh...                                        
1. noah darham
2. amny
3. fikri nazari
simpul simpulan bahasa sanskrit: free je pon..ahaks

Thursday, December 16, 2010

couple potret 24.november 2010 (2)

salam sahabat buat skalian~
ahaa...yg ni yg kedua...sila3.

(kalo prasan, ade line silang n watermark aku, sj utk protect je.. org lain wat, aku pon ikut. keh3)

simpul simpulan bahasa sanskrit: ini je lah yg termampu...customer puas ati, aku pon ok jek.

couple potret 24.november 2010 (1)

salam sahabat buat skalian~
dah lame tol x update blog ni....hurmmm...
bkn mnyepi dr bidang mlukis.. tp mcm korg bce lam post sblom ni lah... aku lupe nk snap gmbr potret yg aku da ntar kt customer tu...
tadi dia baru je hntar gmbr tu kat aku.. sibuk katanya, x smpat nk uplode.. biasela tu, dia da uplode pon aku da syukur.. kurang2 ade gak kenangan aku ngn artwork aku.
okeh.. cakap byk xmau.. korang tngok sendirilah hasil yg x sberapa nih...

utk yg kedua, aku letakkn kt entry baru keh..
simpul simpulan bahasa sanskrit: gmbr kurang jelas, tp usaha wat yg terbaik!

Thursday, December 2, 2010

LUPAA!! AARRRGGHHHHH!!!!

salam sahabat buat skalian~
ohhoii......dah lme x update blog.. bkn ape..tmpahan potret  msih ade yg blom siap.. yg dah siap plak trlupe nk snap gmbr..adoiiiiiiiiiii...............................!! dah la 2 keping couple potret aku pos g perak nun. pas pos bru tringat lupe nk amik gmbr. ahahaha..bengong btol aku. tu lah, pos kalut2 sgt.... insyaallah kalo dpt emel dr si customer tu, maka dptlah aku post blik kat sini... skrg tingl 1 couple potret n 1 single potret je lg....yay!
simpul simpulan bahasa sanskrit: msih mnanti cstomer itu mengemel pdku....

Tuesday, November 23, 2010

sokln matematik kt fb

salam sahabat buat skalian~
td adela sorg knalan tag 1 sklan kt fb aku (KAT SINI)... aku da pnah jmpe skln ni dlu tp stuasinya laen ckit..so, td ku tgok xde yg bley jwb pon. haahaaa..akula yg mnjwb lps tu.... 
kesalahn org wat soklan ni adlh dia sendri x ikut law matematik. susunan operasi kne btol. dah dia tlis awl tu 3 org kumpul duit sma byk utk jd rm30, mstila operasi awl dia 3XRM10=RM30
operasi kedua adlh tahu jmlh sbnar prbelnjaan prtma adlh RM25
jd susunan operasi adlh (3 X RM10) - 25, dan kita akn dpt baki RM5
oprasi ketiga adlh menolak RM3 dr jmlh baki krana mrka xdpt bhg RM5 pd 3 org
jd, RM5-(1X3)=RM2. jadi, Rm2 tlah pon diberi pd rception brmkna -2. 
mengapa trkeliru? sbb operasi awl yg sbnar adlah

Saturday, November 20, 2010

harapan

salam sahabat buat skalian~

embun,kabus,
tika ini aku hanya bagai sang unggas.
dahan,ranting,
sebagai tumpanganku.
sejuk,kelam,
catan hiasan kamar aduku.
luas,padat,
liuk pohonan, rengekan buluh selisih.
simfoni melodi tulus dan bersih.

realiti cintaku

salam sahabat buat skalian~

langit,
aku ingin ke sana.
kau luas...
kau bebas...
kau litupi segala.
kagum,aku kagum.

langit,
pernah kau dekat dengan bumi?
pernah kau menoleh membelakangi?
kenapa kau tak datang ke sini?
agar aku dapat menumpang kau nanti.

engkau melayu

salam sahabat buat skalian~
melayu itu bangsaku,
melayu itu adatku,
melayu itu bahasaku.
banggakah aku?

apa itu melayu?
mana megahannya?
taming sari dengan tari Tuah?
atau amuk Jebat pemusnah daulat istana?

ini bukan zaman bertikam senjata,
ini zaman serangan minda.
melayu di senjata atau di minda?

melayu,kau lupa..
silam itu pedoman semata
silam itu guru termulia.

tapi masa depan perlu teroka,
perlu disemai dan dibaja.

kembara hijau dunia


salam sahabat buat skalian~
pipih daunan melayang kemari
kering, rapuh menghinggap kaki
warna coklat pucatnya lesi
aku tatapi

yang hidup ada pengakhirannya
namun beda juga pada setiap satu hayatnya

jika langit di atas sana mampu bicara,
pintanya turun saja membawa berita
"usah biarku bersisa jelaga!"
"aku kini sangat derita!"

jika polar-polar di sana mampu berganjak
ingin saja mereka bersua
agar dapat bersatu tenaga
tidak mereka lebur
tak tersisa

Thursday, November 18, 2010

my drawing paper material

salam sahabat buat skalian~
today i am going to introduce to u - VERGE PAPER.
what is it? 
Verge paper is made at the 400-year-old Papierfabriek Schut in the Netherlands
Once upon a time, the paper Verge was made by hand in huge vats. today, we make the same paper according to traditional methods but with modern techniques. Verge paper has the look and feel of handmade paper. It even has the grid of parallel translucent lines (“vergeures”) made as the paper was laid to dry. These grids are very helpful as guides for handwriting.
I am now using this kind of paper to draw all the portraits which in A3 sizes. it is imported & high in quality. all is just for my customers~
simpul simpulan bahasa sanskrit: material dan hasil kerja adalah dari yg terbaik!

tag dr GF

salam sahabat buat skalian~
sy sdang melayan tag dr GF sy.......


1. Apa benda paling penting dalam hidup anda?
kertas, pensel, pemadam

2. Benda terakhir yang korang beli pakai duit sendiri?
td bru bli casing silinder utk simpn lukisanku


3. Dimana tempat korang nak langsungkan perkahwinan & apa tema perkahwinan korang?
tmpt d mna ada bkl bini aku, tema MELAYU.


4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
kini dan slmanya


5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
slagi aku waras


6. Novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?
mngenal alam jin-ismail kamus


7. Antara mak ayah korang , mana yang korang lebih mesra?
mak kot..ikut situasi


8. Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
Nabi Muhammad bleh? byk bnda nk tnya..


9. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
mesin basuh yg bsuhkn..


10. Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
mekah n 7x3 kaki


11. Pilih salah satu , peluk atau cium.
sy memeluk islam sjak dilahirkan, sy juga slalu tercium bau wangi ktika mlintasi kubur.

12. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda.
GF, kcik kiut miut, demam


13. Benda yang korang sayang sangat dalam hidup korang ?
wat ms ni, alat2 mlukis


14. 5 lagu yang paling korang suka n slalu dengar :
exist-alasanmu/janji padamu/hilang dlm ramai/salju danau rindu/x ku sangka x ku duga


15. 5 blogger yang dipertanggungjawabkan utk jawab tag ini :
kalo smua blogger da kne tag camne?? haa..jwb2~


simpul simpulan bahasa sanskrit: okeh, settle~

Tuesday, November 16, 2010

GOLOK GURKHA/KUKRI BERKALIMAH

salam sahabat buat skalian~

arini nk crita bab ilmu senjata plak.. mcm post lpas, aku ada post psal golok gurkha/kukri.. kali ni pon sama cuma berbeza style je..



GOLOK GURKHA/KUKRI
yg ni aku amik kt SINI. Byk lg senjata2 yg ada nilai estetik kt blog tu. bole je kalo nk trus tmpah kt admin dia...katalog pon ade jgak kot...
simpul simpulan bahasa sanskrit:berkenan giler..harga pon 3-4 rtus tu..adoiiii~

Perkakas drawing-tutorial with my style

salam sahabat buat skalian~
bertemu lg kita dlm rncangan........"conteng2 sukati aku!". kt sini ak nk kongsi aku pnya style/gaya/cara n apa sj mak nenek lg yg korg nk samakan ku x kisah. yg kt bwh ni(pic 1) aku pnya gadgets lah. tiap satu aku akn guna smua utk karya2 aku. stiap satu media, kt sblah kiri tu ada cntoh hasil n style aku render. cara aku render utk smua drawing aku cuma 4 ni aje dan gabungan 2 atau lbih pd satu2 spot. korng bley tngok hasil smua tu agak sama kan? cuma saiz n kesan ton brbeza2..
1. Dry media: mechanical pencil|graphite|charcoal pencil|charcoal stick
 mechanical pencil tu aku byk guna utk wat render bhgian muka n bhgian yg npis n hlus line dia(70%dlm 1 draw). graphite lak aku byk guna bila render ton yg agak gelap mcm rambut, background n shadow kt prmukaan muka potret.aku ada gak pkai utk ltar blkng. charcoal pencil & charcoal stick tu aku byk pkai utk bacground n kdang2 bjik mata itam.
2. Detailling media: knead eraser|cloth|board
cuba tngok kt..

Sunday, November 14, 2010

Artwork Nostalgia.....

salam sahabat buat skalian~
AMAR-Bersama Selamanya(2004)
tetiba trasa nk  post benda2 nostalgic yg da kira lyak msuk rmah2 seri kenangan..hua3~
kat ats tu artwork aku zmn skolah mnengah(bru form 3)...time tuh addicted ngn crita nih.. siap beli bumper jilid lg(akak aku yg bli)...

Saturday, November 13, 2010

wajah baru! tuan lama!

salam sahabat buat skalian~
klik image utk besarkan/ utk ke blog, KLIK SINI

klik image utk besarkan.

barulah bljr ckit2 design pkai photoshop cs2 tp x pndai mne pon.. dgn kmahiran ciput ni, maka trhasillah header format png yg bru cam kt ats tu. da boring tgok header 4 segi jek..nk ada tmbus2 jgak kasi ada muka baru..ahaaa.

Sunday, November 7, 2010

in progress laagi...tunggu nak frame!

salam sahabat buat skalian~

GAMBAR ASAL

YAA...Alhamdulillah da siap satu.. ada satu lg mnunggu dan yg ni pon tngah mnunggu utk di framekan aje. adoii..kedai frame kne banjir plak.. potret ni nk kne kasi ari rabu ni dah.
okeh, kalo anda prasan,

Saturday, November 6, 2010

work in progress- wedding present

salam sahabat buat skalian~

sebahagian kerja2 ku d musim banjir n exam ni... bila da siap pnuh n frame, akn diuplode smula okeh.

Wednesday, October 27, 2010

pertandingan masak hari GERKO IPG Perlis

salam sahabat buat skalian~
sdapnyerrr....tu la kata juri2 yg test mskan kami..xkurang si pnonton yg mleleh air liur tngok ayam perap jagung madu & kerabu epal delima yg kmi msak ni.. enjoy ye..
kt ats: team kami- aku(tgh),dinda Noah Darham(bj kuning), miera (pink)

kt ats: hasilnya- ayam perap jagung madu (kiri)+ kerabu epal delima (kanan)

kt atas: kerabu epal oleh my sweet2 dinda.. sedappp!

idop bz, tp ati senang

salam sahabat buat skalian~
xtawu nk tulis amenda dah. cuma nk gebang2 sal kesibukan diri. xtawla sbuk btol2 or juz mnyibukkan diri.hahaaa... umo skrg dah 21, slalunye menda tok nek, tok wan, tok nyang korg wat time umo2 gini ha? dorg tgah trkial kial study utk last sem exam ke?? ohhh tidak sma skali. konpem2 lah ada yg duk jg bby yakni atok n parents korg....
tapi tu dululaaa.... skrg ni umo 21 pon msih duk main selut(hiperbola trlampau) lagii.... tu org lain, bkn aku. aku ni nk kate bz tu, spatutnye xlah sgt. sbb aku ni STUDENT ajer. dpt elaun, study, exam, abes sem je trus grad. tp apesal aku ni trjadi bz jgak??

Saturday, October 23, 2010

pertandingan silat kebangsaan 15-17 okt 2010


salam sahabat buat skalian~
mak oii.....lenguhnya kaki ni............ tiap kali tido je, mest sakit nk mati. arghh...!!
ni smua gara2 xcukup rehat lpas ikut satu game silat olahraga prngkat kbangsaan d perak baru2 ni.
memangla akn injured klo dah maen mnatang tuh. tp elok aku blik dr game, trus kne g ke prgram khemah unit uniform smpai 4 ari. dlm msa 4 ari tu, keje brjln x brenti la plak.. adoi....smpai bengkak kt kaki ni brtmbah bngkak lagi daa...walobgimana pon, memg brbaloi jgk sbb dpt pingat gangsa satu.
mcm celaka lah itu game, apsal law dia ketat sgt? geram aku nk kepak kpala bdak tu. hampeh maen kotor! ada plak si wasit@ juri yg masa second game aku tuh bley wat law x logik kat aku. dia kata "kamu(lwn aku) rendah, main tapak normal mcm biasa, kamu(aku) tinggi kna main tapak rendah ikut lawan kamu." yg peliknya, sukahati aku la nk main tapak tnggi ke rendah ke. dah lawan aku tu pendek, lantak dia la. lagipon syarat utk main kelas tu hnyalah berat 45-50 kg. xda lak syarat tinggi kne brapa cm. kalo dah nk ikot law bengong wasit tu, baik urusetia wat syarat baru utk setiap kategori. berat dan tinggi kna ada skali. bodolahhhhh!!! chaiss.....

Friday, October 22, 2010

golok gurkha tradisi+moden


salam sahabat buat skalian~
ohoooiii...lama suda x post entry baru. cbuk ngn silat n kem unit uniform yg lpas. aisey..kaki pon xsmpat nk lega, dah bentan pon. chaiss~ orait..td adala slongkar2 satu blog bro ni, http://bluesriders.blogspot.com. pnyala bes...byk brg la
ma dpmer kt situ. so, trjmpala sebilah golok gurkha yg rsanya memg orilah......ginilah rupanya..(mintak kt bro bluesrider utk pki gmbr kamu skeping ye..)
aku pon ada 2 bilah golok gurkha tp design dah moden.. cma ciri2 melengkung ke bwh tu sama la ngn yg asal pnye. aaa..ni dia aku pnya golok gurkha versi moden...yg dipanggil parang kembar gurkha..
yg bwh ni lak nk tnjuk kesragaman bilah parang:
okeh..ni ms aku brjaya dirikan...so..memg stabil.aku n parang kembar gurkha ku...
skrg dah jd snjta rasmi utk gayong rajawali aku ni...nice......