yusufyaacub/panca-4dimensi: sokln matematik kt fb Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, November 23, 2010

sokln matematik kt fb

salam sahabat buat skalian~
td adela sorg knalan tag 1 sklan kt fb aku (KAT SINI)... aku da pnah jmpe skln ni dlu tp stuasinya laen ckit..so, td ku tgok xde yg bley jwb pon. haahaaa..akula yg mnjwb lps tu.... 
kesalahn org wat soklan ni adlh dia sendri x ikut law matematik. susunan operasi kne btol. dah dia tlis awl tu 3 org kumpul duit sma byk utk jd rm30, mstila operasi awl dia 3XRM10=RM30
operasi kedua adlh tahu jmlh sbnar prbelnjaan prtma adlh RM25
jd susunan operasi adlh (3 X RM10) - 25, dan kita akn dpt baki RM5
oprasi ketiga adlh menolak RM3 dr jmlh baki krana mrka xdpt bhg RM5 pd 3 org
jd, RM5-(1X3)=RM2. jadi, Rm2 tlah pon diberi pd rception brmkna -2. 
mengapa trkeliru? sbb operasi awl yg sbnar adlah

[(3X10)-25]-(1X3)=2. 

kesalahan brlku apabila semakan smula dilakukan ole tukang wat sokln ni. 
dia wat susunan mula dr tgah, [(10- 1)X 3]+2=29. 
ksalhnnya wang RM5,RM2 yg dkluarkn dan baki RM3 yg diterima sptutnya BERSAMA. 
ole itu, (5/3)-(2/3)=3/1 dan RM3 itu dibahagi pd 3 org= RM1+RM1+RM1. 
satu cara lg, spatutnya jika nk semak semula msti mulakn dr blkg, iaitu 
HAK HOTEL= (25+2), HAK MEREKA= (1X3), JUMLAH ASAL= 30. 
SUSUNAN YG AKN TRHASIL ADLH (25+2)+(1x3)=RM30 @ RM27 ADLH JMLH WANG KELUAR DAN RM3 ADLH WANG BAKI. 
sekian..

simpul simpulan bahasa sanskrit: rmai yg tawu sokln ni salah, tp adkh anda thu apa yg slah n apa yg spatutnya btol? samalah dlm hdup, stiap satu prkara ada pro n kontra. salah susun, caca merba la jwbnya....
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v