yusufyaacub/panca-4dimensi: facebook ana suda tukar kulitlah. ante bagimane?? Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, December 21, 2010

facebook ana suda tukar kulitlah. ante bagimane??

salam sahabat buat skalian~
okey.. amik syot dlu ...tngok pueh2...yg ni first try sje. lain2 bkal mnyusul. sbenarnye my syg yg nk wat kt fb dia, tp dia wat x jd. so aku wat, konpem2 la jd. hahahaaa~
amacam?hehee
nk tawu cara wat susunan gambar facebook?? download template dgn klik SINI ha.. aku x kdekut pnyer.. meh nk ajr wat.



1. lpas donlod tmplate tu, korg double klik file tu utk open.(pastkn korg ade adobe photoshop ler..)

2. open gmbr yg korg nk gne(resolusi yg tnggi lg elok). letak gmbr tu kat bwh template.
3. korg akn nmpk gmbr tu dr celah2 kotak template yg brlubang tu kan? now, adjust saiz gmbr korg brsesuaian dgn tmplate tu.letak elok2 ye...

4. pastkn bkerja kt layer gmbr, korg select kotak yg profile pict tu dlu ngam2 canteekk pnye gne rectangular marquee tool--->right klik---->layer via copy.
5. korg akn dpt satu layer baru kan? buat satu lg page asing dgn klik file-->new--->setkan (width 180 pixels, height 540 pixels)---->ok

6. drag layer yg korg copy td ke page asing td, letak ngam2.

7. save as page asing ni sbg no 1.jpeg.
8. ulang langkah 4 pd kotak 2,3,4,5,6 yg kecik2 tu.

9. utk drag ke page asing yg baru, setkan width 97 pixels, height 68 pixels utk page asing tu siap2 dan letak gmbr copy tu ngam2. pastu save as page asing yg baru tu sbg no 2. gitulah smpai pic ke 6.

10. uplode pic 1 sbg profile pic korang, diikuti dgn pic lain dlm mna2 album. kmudian tag pic no 6,5,4,3,2 ikut urutan. pastu cube bkak page korg yerp!

simpul simpulan bahasa sanskrit: slmt mncuba!!

4 comments:

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v