yusufyaacub/panca-4dimensi: cara matikan lukisan guna fixier-spray Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Saturday, January 22, 2011

cara matikan lukisan guna fixier-spray

salam sahabat buat skalian~
halo2.....okeh kali ni aku nk share ckit la ye pasal drawing ni. entry kali ni lebih pada tips brbanding  tutorials.  
 bg yg slalu lukis guna pensel, arang, kaler pensel,pastels smua tu.....kalo korg x matikan, mesti lukisan akn jd comot bila tersentuh atau tertindih dgn ape2 objek kan?
aku suggest korg jgnla kdekut duit nk beli fixier spray (bukan CLEAR SPRAY) utk matikan lukisan korg. ape benefit utk matikan dia? jwpnnya, korg akn lebih mudah uruskan lukisan tu, x comot, dan bole touch up smula tanpa nmpk kesan beza ketara. harga? mcm kat btol tu tulis, RM28.60. hahaaaa....
tapi, benda ni penting. jd plukis jual artwork mahal2, kualiti hampeh kdekut xnak kuar modal. apekes........baek main dam aji je.


cara nak guna:
1. duduk d bilik yg tak berangin(kipas tutup). bkn x berudara taw, jgnla lurus tiang letrik sgt....
2. letak lukisan d kawasan yg bebas habuk mcm atas mounting board kler itam.
3. goncang tin cikit, pastu spray dlm jarak sejengkal pada satu arah.
4. pastikan ketebalan sama.
5. satu layer da cukup n biarkan kering.

benda ni bila dah di spray, kita xkan nmpk kesan. tp kita bole rsa ngn jari. ahaaa, korg xkan dpt nmpk kesan kaler or carbon pd jari korg. yg bestnya fixier ni, korg bole touchup atau smbung draw blik ats tu. nice kan?

simpul simpulan bahasa sanskrit: byk habes duit asal artwork kualiti. yess!

4 comments:

  1. anda beli kat first touch maner..??
    carik x jumpe pon.....

    ReplyDelete
  2. owh..kt first touch ada, tp limited. mayb hbis. try cari kt jujaya stesen bus kangar. situ ada... tp kalo nk lg murah, ley p more & save kt kedah.

    ReplyDelete
  3. ermmmmmmm...aku guna spray rambut sj tin merah...apa namaaaa....elizabeth....hihihihih...ok kut.......

    ReplyDelete
  4. ahaa..ada jgak yg pkai spray tu.. tp dngar dr forum2, spray rmbut akn brubah jd kuning kalau lama2.. aku pon x pasti sbb x pnah try pkai. :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v