yusufyaacub/panca-4dimensi: RESEPI AYAM DADU CILI- chinese style Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Friday, January 7, 2011

RESEPI AYAM DADU CILI- chinese style

salam sahabat buat skalian~
serius aku xde mood nk tlis blog arini. tp bila tngok satu gmbar yg mengiurkan...wooww!
trus naek smgt walopon ade ckit2 kesuraman...owhh..rindu.
neh ha resepi lg. ni aku pnye resepi jgak...xde ciplak2 mne2 taw. aku ni jnis yg ske msk bnde yg lain dr yg lain tp simple n sedap utk tekak aku je.
tngok gambar dlu keh.

korg nmpak aym tu? ahaa...mest meleleh air liur kan2?
bhn yg nk dgunakn adlh:
1. of coz la a.y.a.m- dipotong dadu
2. cili kering yg diblend (sesudu je taw)
3. bwg putih dan bwg merah yg dicincang lumat
4. cili merah besar atau cili benggala pon leh- dicincang kasar
5. halia dihiris memanjang...
6. sos cili, gula, garam, myak msk, kunyit ckit je dan kicap cair 1 sudu teh.

cara nk wat.
1.pnaskan kuali, msukkn mnyak msk
2. msuk ayam+ halia smpai agak2 dging sparuh msk.
3. msuk cili kering yg diblend td, kcau smpai pcah mnyak dgn api yg slow
4. msukkn bwg2 td dan kcau lg
5. bsarkn api ckit, msuk kicap cair, cili merah/ benggala, gula, garam, ckit air, dan sos cili
6. kcau hngga agak kering
tutup api dan siap.
simpul simpulan bahasa sanskrit: aku pnye resepi nasik lemak adalah rahsia...heheheheee....
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v