yusufyaacub/panca-4dimensi: CARA PASANG FRAME PADA DRAWING Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, February 15, 2011

CARA PASANG FRAME PADA DRAWING

salam sahabat buat skalian~
sempena maulidur rasul ni, aku nak berkongsi satu tutorial memasang frame pada drawing. frame ni dah siap dipotong di kedai, cuma nak masukkan drawing ni je. memangla nampak senang kan, tapi ada beberapa tips lagi yang korang perlu tahu okeh. sebelum tu, aku nak gtau susunannya dulu. 1. frame (belakang mengahala ke atas). 2. cermin non reflect. 3. mounting board. 4. drawing(berlukisan menghala ke bawah). 5. board kayu(licin menghala ke atas). baik, kita kenal barang2 pulak.
pertama!
board di dalam gambar bawah ni adalah jenis board kayu, warnanya coklat gitu.
ada 2 side, depan licin dan belakang kasar+berhabuk sikit.
bila nak pasang, pastikan sebelah licin menghala ke luar.
board kayu(belakang)
 kedua! nampak tak cermin non reflect kat dalam bingkai tu?
cermin ni mahal sikit banding cermin biasa yang silau2 tu.
pastikan korang jangan sentuh cermin ni guna jari, tapi berlapiklah dengan tisu atau kain.
bukan ape, xnaklah lekat cop2 jari korang yang comel2 tuh..
cermin non reflect(dalam frame tu)
 ketiga! ni la rupa frame a.k.a bingkai yang nak dipasang.
pastikan xda calar balar kat depan tu yep.
frame(cantik kann)
keempat! ni plak untuk mounting, selalunya aku akan mounted lebih 2-3 inchi besar keliling drawing.
barula nampak kemas!
drawing akan diletakkan di belakang mounting dan di seal supaya x lari kedudukannya.
mounting board
 kelima!orait...untuk kemasan, kita akan paku keliling frame. tapi paku cikit je agak2 separuh dari paku.
lagi separuh dibiar terkeluar untuk hold board kayu kat belakang tu.
pita tu plak, ukur elok2 tiap panjang side, dan basahkan dengan air paip d sebelah yang 
bergam tu. ia akan  melekit dan terus apply kat ruang antara board dan frame utuk tutup ruang tu. so, paku tadi pon xkan kelihatan....
paku panel+pita pelekat (untuk seal)

simpul simpulan bahasa sanskrit: best jgak pasang sendiri, lagi puas hati wooo..
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v