yusufyaacub/panca-4dimensi: unit timbangan(dulu2)- emas dan lain2 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, March 8, 2011

unit timbangan(dulu2)- emas dan lain2

salam sahabat buat skalian~

ahaaa...cik kak dan cik abang semua taw tak masa zaman dolu2, time kita kecik2 main beskal roda 3 lagi kann... ada x pnah dengar nenek2, mak2 kita sembang2 pasal emas? contohnya tanya
            "mas hang brapa mayam?"....
             "laaaa, awat yang murah sangat? aku beli mahai, semayam 90".......
             "tengok tu, boh gelang melajak lajak. padahai mas paun ja, tu pon nak tayang tak sangga".
gitu la serba sikit. okeh kat bawah ni adala unit2 zaman dolu2 yang dorang selalu sebut2 tuh.

Unit Timbangan Zaman itu:

1 Kati = 600 gram
1 Tahil = 37.8 gram
1 Pikul = 60.48 kg
1 Mayam = 3.37 gram
1 Rial = 2.7 gram
1 Kupang = 0.64 gram
1 Amas = 2.551 gram
1 Suku = 0.8425 gram
1 Busak = 0.337 gram



Jenis-Jenis Emas

999 - 24K    - Emas Sepuluh / Chuk Kan / Emas Kertas
950 - 23K    - Emas Kelantan / Emas 9 1/2 
916 - 22K    - Emas Singapura
900 - 21.6K - Emas Sembilan
875 - 21K    - Tatau heheee
835 - 20K    - Tatau heheee
800 - 19K    - Emas Paun
750 -  18K   - Tatau heheee
585 -  14K   - Tatau heheee
373 -   9K    - Suasa



simpul simpulan bahasa sanskrit: mai la beli mas banyak2, memg xleh bwk p kuboq.. tp dan la teqa nak mati. bleh gak pkai time sesak2.. bok mai mas paun buang sepikoi.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v