yusufyaacub/panca-4dimensi: hukum melukis makhluk bernyawa Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, April 12, 2011

hukum melukis makhluk bernyawa

salam sahabat buat skalian~
ni bkn kempen ye, aku saja lukis. haha!

berdirinya saya di sini adalah untuk memberikan sesuatu huraian penting tentang hukum melukis makhluk bernyawa menurut Islam.. baik, kat sini ada macam2 pendapat orang keluarkan untuk mengatakan dia lah yang paling betul.. geng2 pelukis ni semua dihukum haram bila melukis makhluk bernyawa.. adeh..... meh tengok dan dengar video ni baik2. inilah huraian terjelas dan x memberati mana2 kekhilafan ulama terdahulu sehingga sekarang.


pendek cerita, kepada sesiapa yang nak berkeras kata melukis makhluk bernyawa adalah haram, SILAKAN...kerana xsalah..tp anda juga wajib MENGHARAMKAN FOTOGRAFI, VIDEO dan segala macam kaedah yang menampakkan imej atau meniru penciptaan makhluk Allah. anda juga tidak pula layak mengatakan "orang yang lukis makhluk bernyawa, akan disoal dan disiksa di akhirat". kerana apa? kerana kekhilafan..... jadi, andai anda berpemikiran demikian, anda x bolehla nak diskriminasi kononnya melukis saja haram, yang lain semua tak haram. ha, sekarang pikir elok2 dan pilih baik2!

simpul simpulan bahasa sanskrit: jangan cepat menghukum andai ilmu hanya sekelumit di hujung jarum.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v