yusufyaacub/panca-4dimensi: Kedah yang ku Sayang... Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Sunday, July 17, 2011

Kedah yang ku Sayang...

Apa habaq semuaa... tuudiaa kemain lama xtulih blog. awat jadi lagu tu? toksah dok tanya la pasaipa... dok zaman mngaji ni xleh wat kira pa satu. sat dia mai qeja laguni, sat dia mai qeja lagutu... xbuat satg, isok2 kena prabeh jgak. xdan weh.....

entry harini memang baguihh punya cerita. cerita dia, aku dah malaih dok kedah. aik2... tajuk kat ataih tu kemain sayang, awat yang jadi malaih plak? haa....ni yang nak habaq bagi ni.....

"mak hang branak kat hang tang mana?" ni aku jawab, area aloq staq laa...nak habaq kampung xpayah la, bukan hampa kenai pon. daqi aku kecik sampai habeh SPM x penah aku keluaq p mengaji jauh2 sampai luaq negeri. dok kelitin men kok area kampung jgak. besala, skolah rendah ngan mnengah 5-10 minit jalan kaki dah sampai. dah tu nak galak p jaoh2 lagi wat apa? mak aku kata pa dulu hampa nak tau? "p ngaji tang mana pon sama ja, kalau hati tu nak mengaji.". sunggoh aihh habaq bagi....... la ni aku dah tpacak kat IPG Kampus Perlih. PERLIH??? woii, kucin aku bersin kat kampung pon bleh dengaq sampai kat maktab ni taw. punya dekat! (hiperbola2)

ni yang aku malaih sbenaqnya...dah lama sangat aku pusin2 area ni. cemuih hampa tau dak? memangla jiwa aku artistik kan, suka benda hat tenang2...rilek2.. tapi weyh, skali skala nak gak p wat pala hangguk tang2 mana ngan member kan. ni alih2 tempat sama....aloq staq tu jgak. dok perlih pon, aloq staq jgak yg p tumpu. isk3..

aku rasa aku nak kluaq dari kedah ni.. memangla orang tua aku ada lagi.. tapi dah depa xmau kluaq, nak jgak dok jaga ayam ngan pokok pisang ngan nangka kat kampung tu nak wat gena. kalau aku dok skali, mati cemuih aku qeja lukih ayam ngan pkok nangka ja.

tapi walau aku nak tinggaikan kedah, janganla hampa kata kedah ni xdak apa. ni aku nak crita pasai tempat tanah tumpah darah aku...................

rokok cap tembak
zaman dulu punyala murah barang dia, tapi bagi tok wan kita rasa mahai tak sangga la. contoh kat sini, haa.. rokok sekerit depa panggey. kira rokok batang la tu. harga masa tu 3 kupang ja sekotak. la ni celah mana nak dapat 3 kupang sekotak? sebatang pon bleh dapat hat puntung ja kot.

kira hebatla sapa yang bleh isap rokok cam kat ataih tu masa dulu... tapi hampa nak tau, kedah ni dasyat dulu.. nak dudok dalam kedah ni, kena mohon jadi rakyat tau. ni bukti dia...
surat rakyat kedah
glamer x glamer aloq staq zaman tu, ada panggung wayang haa... tapi nak p wayang kena la naek bas bandaran dulu.. mai tngok skit tiket bas hat dah pupuih la ni..
aku dan lagi mrasa tiket ni
dah tu, tunggu apa lagi? beli la tiket wayang kan? tiket ni aku pon xtaw zaman bila. lama sangat dah kot...



jadi ni la rupa panggung wayang dulu2.. lani dah jadi pusat billiard ka apa tatau...

crita p wayang ni zaman dulu pon ada aih hat dok kapel2.. jangan dok kata la ja... cuma pesen depa len la sikit kan... bagi hat yang dah kawen p ngan laki bini.. nak habaq pasai kawen plak. kawen kat kedah ni unik.. hampa akan dapat surat nikah tulisan jawi penuh. dari dulu sampai la ni format serupa x tukaq2. aku bagi contoh noh.
surat nikah Kedah
hampa usung la surat nikah ni p mana pon, negri len wat kad. kami dok zaman tok nadoq lagi. apadaa... dulu mana ada city plaza.... dulu Pekan Rabu ja... pastu baru ada hankyu jaya. ni haa..
dah tutup masa aku skolah rendah
sbenaqnya ada lagi lama dari hanyu jaya ni. aloq staq shopping centre nama dia. la ni dah jadi bangunan Kamdar. ni ada gambaq beg barang zaman tu.

pekan rabu lak, dari zaman turun temurun top. tun mahathir pon mniaga pisang kat sana dulu sblom ada bangunan. ni contoh satu..
Kedai Pak Nok Pekan Rabu lani jadi  CAHAYA BARU. anak dia Jalluddin meniaga
bleh jadi dulu ayah aku dok beli kitab kat kedai ni sebelum kitab2 dikawal pengeluaran ole kerajaan.
mahathir plak penah jadi doktot kat klinik maha. ni la MAHA KLINIK zaman doktot qeja dulu.
signboard pon jadila noh..
mahathir ni suka satu jenis popia, nama tokey dia jamal. popia basah, x goreng.. boh kuah plak kat ataih. dia qeja dok beli start dari jamal mniaga kat area mahkamah lama sampaila mahathir jadi PM. dia bayaq tiket, hotel dengan barang skali upah khas utk jamal p wat popia kat function2 rasmi krajaan d KL nun. aku dapat dari sumber yang saheh. sebab aku pon penah makan popia jamal ni kat kedai mamak member aku. sedap woww..


aku nak boh IC mahathir ja, tapi dah semua ada..boh p la noh...
tngokla sapa paling hensem
tu la serba sikit aku dok cari2 dalam tenet ni... dalam kecemuihan dok kedah ni ada lagi kenangan indah kat bangunan2 lama aku penah tengok masa dok merempit area aloq staq. :)



kancut- la ni dah reban renovate baru
hat len plak..ni haaaaa......
la ni 276 taun dah !




balai polis zaman 40an

balai polis zaman 90an

simpul- simpulan bahasa sanskrit: time to move on...wait another 1 year.. :)

1 comment:

  1. sy mtk posting kedah..
    pasai pa tatau..nostalgia..
    sblm ni setahun kt peghelih..
    pastu 5 thn kt kdah..
    posting pon mtk kdah..
    hrp2 dpt,,kalo dpt p sabah syok jgk nooo..

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v