yusufyaacub/panca-4dimensi: SALAH TEMPAT MELEPAS STRESS Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, April 10, 2012

SALAH TEMPAT MELEPAS STRESS

salam sahabat buat sekalian~

aku balikla dari sekolah dengan hati yg girang. elok sampai rumah, dapat satu msg dari guru pembimbing minor aku, "Saya bagi semua skala 5 dlm penyeliaan brsama..". pekk! tampar dahi sendiri. aduii..bukan x syukur tapi fullmarks tu. maknanya, perkara tu akan menyusahkan aku. orait..camnilah aku track dari awal. aku ni jenis kalau nak buat sesuatu perkara, aku akan plan dulu sehabis baik. jadi, aku mengelak utk dapat rentas(cemerlang praktikum) kerana:


first untuk 3 bulan praktikum, aku ada 12 minggu. sepanjang 1-9 minggu akan diselia oleh sekolah dan pihak IPG. so, aku usaha untuk prepare apa yg termampu dlm 9 minggu pertama ni.

second, oleh sebab semester seterusnya aku ada internship 1 bulan (kolaborasi projek aktiviti bersama sekolah) maka aku perlu dapatkan impression yg bagus dari pihak skolah dlm masa aku praktikum sem ni. impression ni penting sebab aku kena dapatkan kepercayaan awal supaya masa aku dan kawan2 cadangkan apa2 aktiviti projek pada internship semester depan akan mudah dapat bajet kewangan. jadi, aku mula buat mural sikit demi sikit, dan kawan aku menghias studio seni sekolah sikit demi sikit. plan kerja ni semua akan habis dalam masa 12 minggu. dan 3 minggu terakhir tu adalah minggu menambahbaik dan mermperkemas kerja2 kami khusus utk semester depan.

third, aku dah rancang untuk collect data thesis dalam 3 minggu terakhir ni jugak. so, kena buat ujian n macam2 kaedah lagi dengan murid. kalau dibaginya rentas, masa bila aku nak collect data?

fourth, bukan aku saja yg mengelak untuk direntas tapi semua kawan2 aku elak selepas calon asal yg ditetapkan tu tiba2 jatuh sakit kronik. orang macam aku ni xlayak dapat rentas tu sebab pendokumentasian aku langsung tak lengkap, aktiviti pnp aku normal (takda muzik, gerakkan badan, ICT) saja. cuma gaya aku mengajar BM dan PSV tu jelas dan terang. takkanla dgn satu kriteria tu nak dibaginya rentas?

fifth, masih ada rakan aku yg layak tapi macam aku kata, masing2 menolak sebab diorang pon ada perancangan sendiri dari awal praktikum lagi. pendek kata masing2 semua xnak masa berbaki tu diganggu. hujung minggu ni pulak aku ada silat 24 jam tanpa henti untuk buat rekod malaysia kat perak. pastu aku nak aktif melawat balik ke gelanggang2 silat sekitar perlis. lama sangat aku tinggalkan diorang.

jadi, aku expect markah minor aku tu biasa2 ja..tiba2 full pulak. syarat utk rentas mestilah major dan minor sama2 full. jadi aku pon mengharapkan agar markah major aku tu less dari minor untuk elakkan rentas tu. kalau aku memang jenis pulun, pandai tahap gaban, dari awal lagi dok kejar rentas tu lainla cerita. tapi bila ujung2 ni, nak kena cover balik dari awal kerja2 kita, hasil murid, dokumen...gila ah. sapa yg sanggup kan? ini bukan merungut, tapi perkara yg boleh dielak, aku carila jalan untuk elak.



maka aku pon postla kegusaran hati kat fb..biasala fb sendri, postla sukahati aku kan? xkan aku nak post sukahati kat wall fb orang?? pastu ada la satu komen yang agak pelik kat status aku tu....

masa first time aku baca, apehal dia nak caps "STUDENT" tu? kenapa nak tekankan perkataan tu kat aku? who is this woman?? so, aku tengok wall n info dia sebelum aku komen balas. masa bukak wall dia, aku nampak status terbaru dia yang tengah stress camni:

jadi aku pon.."oooooo"... dia "lecturer" rupanya, pastu angin kat student bangsa Cina dia. siap maki2 lagi kat fb... bajet dia bagus sangat nak maki student kat fb? aku x pernah jumpa lecturer aku yg maki students sendiri kat fb. dia ni memang xda adab dan etika sebagai profesional.

aku pon malas nak komen panjang sebab aku pon tengah serabut dgn hal rentas tu, aku cutt off dgn ayat yang simple. tapi dia pulak yang gelabah..dia xbleh hentam student sendiri, datang kat status aku nak hentam aku plak ats dasar aku seorang student. laahhh...AKU BUKAN STUDENT KAU PUN LAHHH.

yg best tu, ayat dia "apa sangat hasil ko sebagai seorang student". lah...apa kepentingan dia nak tau? adakah sebab dia rasa dia bagus sgt sebagai lecturer? sebab dia xdapat rasa hormat dari students Cina dia, jadi dia nak perlekeh aku (seorang student di institusi lain) dan kemudian hormat kat dia? kalau macam ni perangai lecturer, memang patut pon students Cina dia tu x hormat kat dia. sebenarnya dia ni nak melegakan hati dia saja lepas stress dgn student sendiri. kewibawaan dia dah jatuh sebagai sorang lecturer dan nak cover balik melalui cara lain. pendek cerita, dia sedang dahagakan puji pujian dan kata2 dari seorang yg rendah education qualification dari dia. dia lupa...dia dapat qualification yg tinggi sikit dari aku pon atas sebab dia tua dari aku. jadi dia dapat peluang dulu. so whats? adakah itu menentukan tahap IQ dan EQ seseorang? melalui cara dia komen, IQ mungkin ada sikit2 tapi EQ are none.


yang seronoknya, dia masih lagi xmau mengalah dan nak jugak komen berbaur ugutan.. alah..macam budak2 cakap dulu lah, "kau tunggu..aku cari kau/ aku cakap kat abang kau.". haha..lawak betoi lecturer cabuk ni.

aku rasa dia ingat aku student yang fresh2 study kot.. dia taktau sistem IPG macamana.. logiknya, dia tu bukan lecturer aku. dia pulak lecturer kat sebuah universiti bukannya IPG. dan kalau dia jumpa lecturer aku, apa tindakan yg dia boleh buat? orang cuma akan gelakkan dia saja, "alah, hal kat fb pon nak sibuk ugut2 orang. hahahaa". kalau dia jumpa abang aku pulak? hahaa....dia kenal ke perangai abg aku? aku rasa dia makan penendang dulu kalau pergi komplen dan ugut x tentu pasal dan xprofessional langsung. mungkin perempuan ni ingat ada persatuan lecturer2 semalaysia kot..bodo biol betulla.. nak kena tindakan disiplin pon, mesti bergantung pada akta dan peraturan institusi yg student tu study bukan main komplen2 luar bidang kuasa pastu trus kena. boooo....aku tahu law lah bengong.. dasyat betul dia punya kebodohan, sampaikan aku pandang rendah pada tahap kebodohan dia betullah kata2 hikmat ni:



serius aku cakap, dalam kepala dia ni mungkin nak berkenalan dengan seorang(akula tu) UNDERGRTADUATED STUDENT (dia hebat, dia ada master/ lecturer U), AMATURE ARTIST (dia hebat, dia professional artist) tapi bukan itu saja, dia akan berkenalan dgn seorang JURULATIH KANAN, PEMEGANG BENGKUNG MERAH, YANG DIPERTUA SEBUAH PERTUBUHAN SILAT PERINGKAT NEGERI (YDP NEGERI PERLIS). 

simpul simpulan bahasa sanskrit: "freely visiting me in this lovely state of Perlis and we'll see how'd you will leave..."

6 comments:

  1. ADEH..susah jugak jmpe lec mcm tu yer, tp maki hamun kt fb sal student sgtttttt tak profesionalll. unlike dude

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa..lecturer universiti mana tah= UTAR kot.. lecturer IPG xpernah buat macam ni. morality n professionalism diorang tinggi. ;

      Delete
  2. macam tak layak je dia ni jadi lecturer =_='

    ReplyDelete
    Replies
    1. xleh bayangkan reaksi student dia kalau diorang baca status dia yg guna perkataan "cina bukit", "shial" tu.. ish3~

      Delete
  3. hahaha kali ni setelah sekian lama aku jadi silent reader blog hang.. aku sokong hang kali ni... hahahaha kalau aku jadi hang mau aku bantai ja dia

    ReplyDelete
  4. Tu pensyarah mentel tak ada adab
    namanya.. toksah layan la, biar
    dia melalak sorang2 :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v