yusufyaacub/panca-4dimensi: CARA ATASI ERROR E03 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Saturday, October 20, 2012

CARA ATASI ERROR E03

salam sahabat buat sekalian~


error E03 ini berlaku pada printer canon MP258 aku. error jenis ini menunjukkan bahawa head printing kita dah sampai limit counternya iaitu 2000 helai. untuk kes aku, aku dah print lebih dari tu iaitu 3ribu lebih. jadi, masa nak print assignment KISSM aku tadi, ada keluar tetingkap mengatakan aku kena reset atau hubungi service provider apa ntah. pendek kata, takleh print! jadi aku cari solutionnya dan terjumpa satu software ni.. mula2 download dulu sofware ni dan extract serta install kat komputer anda. <KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD>

lepas dah install, minimize dulu kat tray bawah tu. jap lagi kita guna lepas proses settings kat printer dulu. macamana nak buat?

1. pastikan printer power turn off. tapi jangan tutup suis letrik kat soket pulak.
2. tekan dan tahan button stop/reset. jangan lepas tau.
3. sambil tu, tekan dan tahan button power. still jangan lepas kedua duanya.
4. lepaskan button stop/reset sambil tahan button power.
5. tekan button stop/reset 2 kali. pada kali kedua sebelum nak angkat jari tu, pastikan angkat serentak dengan button power yang kita tahan dari tadi tu.
6. akan nampak lampu alarm berkelip kejap sambil keluar nombor 0 kat printer tu.
7. biar dia running dan proses resetting tu sendiri. masa ni komputer akan detect New Device. biar saja dia berjalan. bila semua selesai, dan printer pon dah diam membisu. maka kita guna software tadi.


1. pastikan 2 helai kertas kosong A4 diletakkan dalam tray tu.

2. Klik “MAIN”, biar printer berproses. kemudian printer akan print satu halaman dengan tulisan
” D=000.0 “ halussss je kat pinggir kertas tu.

3. Klik ” EEPROM Clear “.

4. Kemudian klik ” EEPROM “, dan printer akan print hasil Resetter. Salah satu barisnya adalah sebagai berikut : “TPAGE(TTL=00000 COPY=00000)” menandakan counter telah dieset kepada kosong kembali.

5. Matikan Printer dengan menekan tombol POWER. on semula selepas 10 saat.

Selesai. teruskan memprint.

*kalau keluar tetingkap kata ada problem dengan ink level, tekan saja button stop/reset tu selama 5 saat atau sampai ada tindakbalas pada nombor di printer tu. then akan ok, selalunya akan keluar 2 kali.

UNTUK MASALAH LAIN PADA PRINTER MODEL NI, BOLEH RUJUK KAT ENTRY LAMA NI CARA BAIKI PRINTER PIXMA MP258

simpul simpulan bahasa sanskrit: sambung printing....lalalala~
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v