yusufyaacub/panca-4dimensi: KETUPAT-KETUPAT KITA Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, October 2, 2012

KETUPAT-KETUPAT KITA

salam sahabat buat sekalian~

raya puasa dah lepas, sekarang tunggu raya haji saja. banding raya puasa dengan raya haji, aku lagi suka raya haji sebab raya haji x memenatkan macam raya puasa. enjoy saja hari raya tu dengan kawan2. satu lagi yang best, boleh makan banyak2 kat rumah sendiri. kalau raya puasa asyik makan kat rumah orang.

dalam banyak2 makanan, satu yang wajib ada mestilah ketupat kan? ikut pengalaman aku, banyak ketupat2 yang ada sebenarnya cuma tak selalu kita jumpa. mak aku sendiri pon pandai buat ketupat. setiap kali raya, mesti ada orang tempah. jommm nak cerita satu2.

KETUPAT PALAS

ketupat ni guna daun palas dan berisi pulut.


dalam gambar atas ni, yang sebelah kiri tu ketupat betina, yang ketupat jantan tu sebelah kanan. ketupat asas ni cuma ada pulut yang dah dimasak dengan santan saja. apa beza antara dua ni? teknik balutan tu yang menjadikan bentuk dia berbeza. ini bukan mengenai hormon ok. setakat ni belum ada ketupat yang kecelaruan identiti. setiap kali aku buat ketupat, akan jadi ketupat betina. har3


selain dari ketupat palas biasa tu, sekarang ni banyak variasi baharu. macam kat atas ni ketupat pulut hitam. pulut tu hitam, tapi bila dah jadi ketupat tukar kaler kepada ungu. tapi still panggil ketupat pulut hitam. takda lagi yang panggil pulut ungu.


ketupat kacang ni pulak agak popular sebab ramai yang minat. cuma ketupat kacang xtahan lama kalau disimpan. mungkn tindak balas kacang dengan pulut kot. hahaa..pandai2 jek. selain ni semua, ada lagi umpama ketupat sardin, ketupat serunding, ketupat jagung..macam2 lah inti sekarang ni.

KETUPAT DAKAP


okeh..yang ni still pulut tapi lain sikit. yang dalam gambar atas ni, sebelah kiri tu ketupat dakap. ketupat dakap xda isi inti pisang kat tengah. dia 100% pulut saja. yang gambar kanan tu adalah pulut dakap. pulut dakap ada inti pisang. tapi ramai gak yang panggil ketupat dakap sebagai pulut dakap. baik, mak aku pulak selalu buat ketupat dakap ni guna daun pandan sebagai pembalut. yang dalam gambar atas ni pakai daun pisang. haa....tu la speselnya mak aku. kekeekeee...

KETUPAT JAWI


ketupat jawi terbahagi kepada 2. tapi bukan jantan betina macam ketupat palas. dalam gambar kat atas ni, ketupat bawang adalah yang sebelah kiri tu. ketupat satay pulak adalah yang sebelah kanan tu. mak aku malas menganyam ketupat jawi ni sebab sekarang dah banyak yang pakai instant plastik tu. jadi, aku belajar buat ketupat ni sampai terer. tapi sampai sekarang kalau dianyam hanya jadi ketupat bawang. hohohoo.. ketupat jawi dianyam guna pucuk daun kelapa dan tak diisi dengan pulut tapi dengan beras tanpa apa2 inti. selalunya orang pakai beras biasa je. tapi kalau nak try guna beras merah ke, beras wangi ke tu terpulang. jangan pakai temukut sudah...

BERIKUT MERUPAKAN KETUPAT JAWI YANG PELIK2.
still boleh isi beras ni. budak2 suka tau. ;)

 dari kiri: ketupat manggis, ketupat ketam

         
 dari kiri: ketupat kucing, ketupat lembu.

mak aku tengah buat ketupat raya puasa hari tu. 62 tahun. ;)
simpul simpulan bahasa sanskrit: nak raya haji dah!!
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

terima kasih sudi komen.. sudikan diri untuk follow saya dan tinggalkan link blog anda di sini. (^__^)v