yusufyaacub/panca-4dimensi: November 2010 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Tuesday, November 23, 2010

sokln matematik kt fb

salam sahabat buat skalian~
td adela sorg knalan tag 1 sklan kt fb aku (KAT SINI)... aku da pnah jmpe skln ni dlu tp stuasinya laen ckit..so, td ku tgok xde yg bley jwb pon. haahaaa..akula yg mnjwb lps tu.... 
kesalahn org wat soklan ni adlh dia sendri x ikut law matematik. susunan operasi kne btol. dah dia tlis awl tu 3 org kumpul duit sma byk utk jd rm30, mstila operasi awl dia 3XRM10=RM30
operasi kedua adlh tahu jmlh sbnar prbelnjaan prtma adlh RM25
jd susunan operasi adlh (3 X RM10) - 25, dan kita akn dpt baki RM5
oprasi ketiga adlh menolak RM3 dr jmlh baki krana mrka xdpt bhg RM5 pd 3 org
jd, RM5-(1X3)=RM2. jadi, Rm2 tlah pon diberi pd rception brmkna -2. 
mengapa trkeliru? sbb operasi awl yg sbnar adlah

Saturday, November 20, 2010

harapan

salam sahabat buat skalian~

embun,kabus,
tika ini aku hanya bagai sang unggas.
dahan,ranting,
sebagai tumpanganku.
sejuk,kelam,
catan hiasan kamar aduku.
luas,padat,
liuk pohonan, rengekan buluh selisih.
simfoni melodi tulus dan bersih.

realiti cintaku

salam sahabat buat skalian~

langit,
aku ingin ke sana.
kau luas...
kau bebas...
kau litupi segala.
kagum,aku kagum.

langit,
pernah kau dekat dengan bumi?
pernah kau menoleh membelakangi?
kenapa kau tak datang ke sini?
agar aku dapat menumpang kau nanti.

engkau melayu

salam sahabat buat skalian~
melayu itu bangsaku,
melayu itu adatku,
melayu itu bahasaku.
banggakah aku?

apa itu melayu?
mana megahannya?
taming sari dengan tari Tuah?
atau amuk Jebat pemusnah daulat istana?

ini bukan zaman bertikam senjata,
ini zaman serangan minda.
melayu di senjata atau di minda?

melayu,kau lupa..
silam itu pedoman semata
silam itu guru termulia.

tapi masa depan perlu teroka,
perlu disemai dan dibaja.

kembara hijau dunia


salam sahabat buat skalian~
pipih daunan melayang kemari
kering, rapuh menghinggap kaki
warna coklat pucatnya lesi
aku tatapi

yang hidup ada pengakhirannya
namun beda juga pada setiap satu hayatnya

jika langit di atas sana mampu bicara,
pintanya turun saja membawa berita
"usah biarku bersisa jelaga!"
"aku kini sangat derita!"

jika polar-polar di sana mampu berganjak
ingin saja mereka bersua
agar dapat bersatu tenaga
tidak mereka lebur
tak tersisa

Thursday, November 18, 2010

my drawing paper material

salam sahabat buat skalian~
today i am going to introduce to u - VERGE PAPER.
what is it? 
Verge paper is made at the 400-year-old Papierfabriek Schut in the Netherlands
Once upon a time, the paper Verge was made by hand in huge vats. today, we make the same paper according to traditional methods but with modern techniques. Verge paper has the look and feel of handmade paper. It even has the grid of parallel translucent lines (“vergeures”) made as the paper was laid to dry. These grids are very helpful as guides for handwriting.
I am now using this kind of paper to draw all the portraits which in A3 sizes. it is imported & high in quality. all is just for my customers~
simpul simpulan bahasa sanskrit: material dan hasil kerja adalah dari yg terbaik!

tag dr GF

salam sahabat buat skalian~
sy sdang melayan tag dr GF sy.......


1. Apa benda paling penting dalam hidup anda?
kertas, pensel, pemadam

2. Benda terakhir yang korang beli pakai duit sendiri?
td bru bli casing silinder utk simpn lukisanku


3. Dimana tempat korang nak langsungkan perkahwinan & apa tema perkahwinan korang?
tmpt d mna ada bkl bini aku, tema MELAYU.


4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
kini dan slmanya


5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
slagi aku waras


6. Novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?
mngenal alam jin-ismail kamus


7. Antara mak ayah korang , mana yang korang lebih mesra?
mak kot..ikut situasi


8. Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
Nabi Muhammad bleh? byk bnda nk tnya..


9. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
mesin basuh yg bsuhkn..


10. Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
mekah n 7x3 kaki


11. Pilih salah satu , peluk atau cium.
sy memeluk islam sjak dilahirkan, sy juga slalu tercium bau wangi ktika mlintasi kubur.

12. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda.
GF, kcik kiut miut, demam


13. Benda yang korang sayang sangat dalam hidup korang ?
wat ms ni, alat2 mlukis


14. 5 lagu yang paling korang suka n slalu dengar :
exist-alasanmu/janji padamu/hilang dlm ramai/salju danau rindu/x ku sangka x ku duga


15. 5 blogger yang dipertanggungjawabkan utk jawab tag ini :
kalo smua blogger da kne tag camne?? haa..jwb2~


simpul simpulan bahasa sanskrit: okeh, settle~

Tuesday, November 16, 2010

GOLOK GURKHA/KUKRI BERKALIMAH

salam sahabat buat skalian~

arini nk crita bab ilmu senjata plak.. mcm post lpas, aku ada post psal golok gurkha/kukri.. kali ni pon sama cuma berbeza style je..



GOLOK GURKHA/KUKRI
yg ni aku amik kt SINI. Byk lg senjata2 yg ada nilai estetik kt blog tu. bole je kalo nk trus tmpah kt admin dia...katalog pon ade jgak kot...
simpul simpulan bahasa sanskrit:berkenan giler..harga pon 3-4 rtus tu..adoiiii~

Perkakas drawing-tutorial with my style

salam sahabat buat skalian~
bertemu lg kita dlm rncangan........"conteng2 sukati aku!". kt sini ak nk kongsi aku pnya style/gaya/cara n apa sj mak nenek lg yg korg nk samakan ku x kisah. yg kt bwh ni(pic 1) aku pnya gadgets lah. tiap satu aku akn guna smua utk karya2 aku. stiap satu media, kt sblah kiri tu ada cntoh hasil n style aku render. cara aku render utk smua drawing aku cuma 4 ni aje dan gabungan 2 atau lbih pd satu2 spot. korng bley tngok hasil smua tu agak sama kan? cuma saiz n kesan ton brbeza2..
1. Dry media: mechanical pencil|graphite|charcoal pencil|charcoal stick
 mechanical pencil tu aku byk guna utk wat render bhgian muka n bhgian yg npis n hlus line dia(70%dlm 1 draw). graphite lak aku byk guna bila render ton yg agak gelap mcm rambut, background n shadow kt prmukaan muka potret.aku ada gak pkai utk ltar blkng. charcoal pencil & charcoal stick tu aku byk pkai utk bacground n kdang2 bjik mata itam.
2. Detailling media: knead eraser|cloth|board
cuba tngok kt..

Sunday, November 14, 2010

Artwork Nostalgia.....

salam sahabat buat skalian~
AMAR-Bersama Selamanya(2004)
tetiba trasa nk  post benda2 nostalgic yg da kira lyak msuk rmah2 seri kenangan..hua3~
kat ats tu artwork aku zmn skolah mnengah(bru form 3)...time tuh addicted ngn crita nih.. siap beli bumper jilid lg(akak aku yg bli)...

Saturday, November 13, 2010

wajah baru! tuan lama!

salam sahabat buat skalian~
klik image utk besarkan/ utk ke blog, KLIK SINI

klik image utk besarkan.

barulah bljr ckit2 design pkai photoshop cs2 tp x pndai mne pon.. dgn kmahiran ciput ni, maka trhasillah header format png yg bru cam kt ats tu. da boring tgok header 4 segi jek..nk ada tmbus2 jgak kasi ada muka baru..ahaaa.

Sunday, November 7, 2010

in progress laagi...tunggu nak frame!

salam sahabat buat skalian~

GAMBAR ASAL

YAA...Alhamdulillah da siap satu.. ada satu lg mnunggu dan yg ni pon tngah mnunggu utk di framekan aje. adoii..kedai frame kne banjir plak.. potret ni nk kne kasi ari rabu ni dah.
okeh, kalo anda prasan,

Saturday, November 6, 2010

work in progress- wedding present

salam sahabat buat skalian~

sebahagian kerja2 ku d musim banjir n exam ni... bila da siap pnuh n frame, akn diuplode smula okeh.