yusufyaacub/panca-4dimensi: January 2011 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Monday, January 31, 2011

Fakta Emas Di Malaysia

salam sahabat buat skalian~
Fakta yang perlu tahu:
1. simpanan emas secara tradisi(bertahun-tahun). purata kenaikan harga emas setiap tahun adalah 27%!!

2. emas jongkong, bar dan syiling dikira sebagai emas pelaburan / perdagangan

3. harga jualan kedai bagi barang kemas tinggi disebabkan faktor upah buatann dan simpanannya. ia juga susut lebih tinggi antara 25-40%


4. harga jualan kedai bagi emas minted lebih mahal kerana ia ditempa dan lebih cantik. manakala harga jualan kedai bagi emas cast adalah lebih murah kerana ia dituang dalam acuan@ emas tuangan.





simpul simpulan bahasa sanskrit: ic rosak, xleh buka akaun maybank. haram jadah pnya "kad pengenalan pintar"

Saturday, January 29, 2011

Jana Kewangan Dengan Dinar Emas

salam sahabat buat skalian~
baik, dalam aku dok selidik2 bab jual beli emas bersama sorang kawan, aku rasa aku dah jumpa satu cara yang baik untuk menambah pendapatan dengan sekurang kurangnya sekali keluaran modal saja. baik, ada beberapa fakta penting yang anda perlu tahu dalam hal ini.

1. harga emas antarabangsa (spot gold) adalah  berbeza dengan harga emas di kedai2 emas. sebab harga antarabangsa update setiap jam dan di kedai berminggu mingu untuk berubah.

2. emas di Malaysia bukan barang kawalan. bermakna kedai emas bebas meletakkan harga masing2. jadi setiap kedai mempunyai harga berbeza.

3. harga barang kemas di Malaysia menggunakan harga Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia (FGJAM), bukannya harga emas antarabangsa (spot gold).

4. semakin lemah matawang USD berbanding RM di pasaran, semakin meningkat harga emas. semakin kukuh USD berbanding RM di pasaran , semakin turun harga emas.

Honda CBR 250r 2011

salam sahabat buat skalian~
aaahhh.... dah x lama nak abes study nih.. mulalah dlm kpala ni dok bayang2 aset apekah nak dibeli nanti. hohooo...andaikata aku dah ada kreta dlm 2013 nanti, bolela mikir nak sambar natang kat bawah ni sbijik..jeng3...

Thursday, January 27, 2011

iklan percuma kat IPG aku.

salam sahabat buat skalian~
lepas dpt elaun baru2 ni, aku trus buat bajet belanja untuk satu sem. lepas tolak sana sini, bolela saving cikit untuk future.. tapi kan, memang x cukuplah saving aku nih. jadi aku pon buat satu iklan untuk tampal kat board sebelah library tuh.. target aku, budak2 maktab laaaa..heheh. lecturer aku yang sporting ni dah bagi kebenaran, haaa tunggu lagi? tampal terus lah...
aku bukan nak menunjuk, tapi nak cari pendapatan sampingan... lagipun aku kerja sendiri, xda nak kacau2 hal orang lain...
okeh, bagi sesiapa yang berminat bolela roger2 ye..... :)
insyaallah..rezeki ada kt mana2 saja....

simpul simpulan bahasa sanskrit: tokey tempat aku print iklan ni cakap design poster ni cantik..heheh....

Tuesday, January 25, 2011

contest BSLN- Catan Cat Air Bunga Raya

salam sahabat buat skalian~
baru dpt satu brita best...tadi saje gatal tangan nak tengok2 laman web BSLN.
adela satu contest ni yang terbuka untuk student skolah dan IPTA/IPTS...
contest ni berteraskan cat air dan bertemakan bunga raya.
kalo nak join, boleh download borang kat sini. dengan cara right click dan save as...
nak tau hadiahnya ape??

Monday, January 24, 2011

tutorial lajukan broadband

salam sahabat buat skalian~
dalam sebulan ni, aku ada aktif dlm satu forum tu.. n adela sorang mamat ni ajarkan cara nak lajukan broadband. tapi aku simpan tutorial tu lame gak sebabnya, tutorial tu xde gambar. pning pale aku... tp td aku try la ikut ape yang dia suruh. puuhhhhh..jadi weyh.... n sebab itu aku buat tutorial bergambar lak kat korang ye. gini haa.....

1. connect dulu internet korang biar dapat capaian. taip cmd kat search tu n tingkap ni akan terbukak lalu taip ipconfig kemudian tekan enter

Saturday, January 22, 2011

tips penggunaan oil pastels

salam sahabat buat skalian~
ni ada request dr sorg kawan brkenaan dgn tips pnggunaan oil pastels. ikhlas aku ckp, pakai menda alah ni memang rimas. comot itu sudah mest kalo kita x pandai jaga. leceh lebih kurang macam charcoal jugakla. aku xde la pro atau expert tahap gaban nak bg tips byk2.. tp cukup stakat yg aku taw ajela..
 okeh pastels terbahagi pada 2 jenis (yg aku taw je) seperti:
1. soft pastels (mcm kapur cikit) 
2. oil pastels (kesan lilin mcm krayon, tp lagi smooth). 

korg kne bezakan kesan antara 2 ni bila kita apply kat drawing.tp skrg aku nk story bab oil pastels je.

cara matikan lukisan guna fixier-spray

salam sahabat buat skalian~
halo2.....okeh kali ni aku nk share ckit la ye pasal drawing ni. entry kali ni lebih pada tips brbanding  tutorials.  
 bg yg slalu lukis guna pensel, arang, kaler pensel,pastels smua tu.....kalo korg x matikan, mesti lukisan akn jd comot bila tersentuh atau tertindih dgn ape2 objek kan?
aku suggest korg jgnla kdekut duit nk beli fixier spray (bukan CLEAR SPRAY) utk matikan lukisan korg. ape benefit utk matikan dia? jwpnnya, korg akn lebih mudah uruskan lukisan tu, x comot, dan bole touch up smula tanpa nmpk kesan beza ketara. harga? mcm kat btol tu tulis, RM28.60. hahaaaa....
tapi, benda ni penting. jd plukis jual artwork mahal2, kualiti hampeh kdekut xnak kuar modal. apekes........baek main dam aji je.

Friday, January 21, 2011

MY FB CONTEST WINNER- FEMALE CATEGORY

salam sahabat buat skalian~
huh, sang pelukis dah lama mnyepi dr artwork2 baru... sibuklah....sbb tu kuar entry2 yg merapu cukup banyak sebelom ni. keh3~

aku lari2 jmpe katak puru,
jom tngok artwork baru.

kategori wanita

Sunday, January 16, 2011

contest potret kat fb.

salam sahabat buat skalian~
jumaat minggu lepas (7.1.2011), aku ada buat satu contest kt fb. khas wat kwn2 fb aku yg mne nak muka dia dipotretkan, bole tag aku smpailah jumaat (14.1.2011).
law aku bg senang je.

1. mesti muka sendri
2. gambar cantik dan resolution tinggi
3. ada 2 pmenang, sorg laki sorg prempuan
4. yg ori aku simpan, tp akn diuplode dlm fb.
5. tag sorg satu gmbr terbaik sje.
ni 2 pmenang tu:
kategori lelaki
kategori perempuan
okeh, knapa aku x bagi yg ori kat tuan pnye gmbr? sbb aku nak tngok samada org2 smua ni brminat tentang seni atau hanya nakkan potret bernilai rm40 skeping tu scara prcuma.

Saturday, January 15, 2011

hah? ada chance dpt 200K??

salam sahabat buat skalian~
ptg smlm, aku blik dr perlis ngn kenderaan beroda 2 aku tuh. bila smpai rumah, lapar nasik ya rabbi xtaw nak crita lah. lalu aku pon menibai nasik d dapur yg mana ada baki ckit2 lg tu... wah3, nikmat woooo... agak2 asar lom msok, aku pon lup...t.i.d.o. ngeh3..
time nak tido tu, trbyang2 aku pnye prjalanan hidup yg blom pasti nih. ish3, sedih laa.. dah la study pon x habeh2 lagi. saving plak x pnah nak lekat, awek lak dah ada, "bunga2" nk kawen tu slalu terbang2 ats kpala aku ni... seriously, aku dlm tekanan! memglah semua benda nk kna guna duit zaman skrg ni.. tp kan, bg situasi aku lak mcm pelik cikit. kna cari duit byk2 utk puaskan hati org2 sekeliling. ya lah, kalo nk kawen tu, kne knduri, beli tu beli ni... memg aku akan kaya raya, tu pon kalo lpas aku grade dr

Monday, January 10, 2011

ANNA RAFALI MENANG AJL 2010?

salam sahabat buat skalian~
adess.....walopon aku xminat langsung ngn suara si anna rafalli ni (seriyes xsuka), tp apakan daya, lagu yg dia bwk tu best dr segi lirik n muzik tu sendri. ape lagu tu? tjuk dia TOLONG INGATKAN AKU laahhh...

kat sini, aku sumbat dia pnye lirik skali ngn tafsiran aku kt bwh ni keh.. jgn nyanyi!, bce dgn pnuh puitis dan korg akn tawu siratan makna yg "mendalam"..... :D

Sunday, January 9, 2011

adakah facebook benar akan ditutup kali ini??

salam sahabat buat skalian~
Mark Zuckerberg
hoh..brita trgmpar nih.. dah brpa kali dah brita psai pnutupan facebook ni trsebar cntohnya bln 5 2010 dulu. tp kali ni mcm real la plak. kata si Mark nih, dia nak tutup pada 15 MARCH 2011 dan dia dah malas nak jaga FB nih, dah makin stress dah dia..adoii...kalo lama lg, sakit mental kot. tambah dia lagi, FB dah jd semakin x terkawal dan dia xmampu nak uruskan kompeni dia skrg.. huii.......da smpai limit la dia pnya IQ tuh.

Saturday, January 8, 2011

RESEPI AYAM MASAK HALIA

salam sahabat buat skalian~
Mcm biasa...tngok gmbar aje dlu yee...ni haa..
lapar? nak? xtawu bahan? meh nak habaq nohh...

1. ayam dicincang kasar
2. bwg besar dihiris
3. bwg putih dicincang halus
4. halia dihiris nipis memanjang
5. kunyit serbuk
6. cili padi diketuk dan cili besar dihiris
7. garam, cuka, gula
8. air cikit.

Friday, January 7, 2011

RESEPI AYAM DADU CILI- chinese style

salam sahabat buat skalian~
serius aku xde mood nk tlis blog arini. tp bila tngok satu gmbar yg mengiurkan...wooww!
trus naek smgt walopon ade ckit2 kesuraman...owhh..rindu.
neh ha resepi lg. ni aku pnye resepi jgak...xde ciplak2 mne2 taw. aku ni jnis yg ske msk bnde yg lain dr yg lain tp simple n sedap utk tekak aku je.
tngok gambar dlu keh.

korg nmpak aym tu? ahaa...mest meleleh air liur kan2?
bhn yg nk dgunakn adlh:
1. of coz la a.y.a.m- dipotong dadu
2. cili kering yg diblend (sesudu je taw)
3. bwg putih dan bwg merah yg dicincang lumat
4. cili merah besar atau cili benggala pon leh- dicincang kasar
5. halia dihiris memanjang...
6. sos cili, gula, garam, myak msk, kunyit ckit je dan kicap cair 1 sudu teh.

Thursday, January 6, 2011

RESEPI KERABU TEMBIKAI

salam sahabat buat skalian~
ni ms aku msk kt umah sewa.

pernahkah anda mkn kerabu tembikai?? ahaa..mest ada yg x pnah ni..
meh nak ajar wat ye. bhn yg diperlukan...

1. tembikai yg hmpir habis dimakan isinya, parut guna sudu dr dlm ye..
2. cili padi dihiris nipis2..nk cincang pon ok
3. bawang besar dihiris nipis jgak...
4. gula,garam sukahati.

maka siaplah hidangan zaman dolu2 sbijik cam lam gmbr...
simpul simpulan bahasa sanskrit: aku suke mkn bendatang nih...try ah

RESEPI IKAN MASAK JERUK/CUKA

salam sahabat buat skalian~
tepat jam 12.20 td aku memecut knderaan beroda dua aku tu dr mktb smpai ke umah sewa. elok smpai, ms tu pkul 12.35...ahaaa, trus ku sambar ikan temenung@ kembong yg bli kat psar mlm smlm. adela skilo dlm 17 ekor gitu... aku siang smua n cuci bersih2. target adlh utk msk sperti dlm tjuk d atas.huuuhuuu...


kita trus pd pnyediaan ikan.
1. letak garam kunyit dan gaul rata2.
2. pnaskan minyak dan goreng smpai garing.
3.siap.

penyediaan bhn kuah.
1. bwg merah dihiris kasar
2. bwg putih dihiris kasar/diketuk

Aku dan tekanan study 2

salam sahabat buat skalian~

ngeh3..... klas mngantuk lah. ni yg aku wat, lkis lecturer aku. lecturer aku ni memg susah nk nmpak dia mrah atau tension. kalo dia ngajar pon, dia juz duk ats krusi n bke laptop dia smbil ngajar kami. stylo siot.....

jd, ole sbb keperibadiannya yg ckup tenang bak air kopi lam cawan, aku create satu scene yg x mgkin utk trjadi sperti d ats..


simpul simpulan bahasa sanskrit:sori enche R, gurau2 je.biasala...kartun.....hik3

adehh....posting pnye hal.

salam sahabat buat skalian~
smlm time aku dpt bberapa info sal ipg pnye first batch yg nk posting, tp trgendala mayb smpai 4 bln kot. jd aku konpius dgn bberapa bnde sal penilaian MQA nih. jd, aku pon buatla satu bnde kasi provok skit...he..he...he......

simpul simpulan bahasa sanskrit:kalo kluar paper gini, aku xtawla.....keh3.

Aku dan tekanan study 1

salam sahabat buat skalian~
dlm kebengongan aku menahan kemengantukkan time kelas bhs melayu (Kemahiran mendengar dengan kreatif BMM 3104) td, aku mula buat bnde2 yg konon dpt bg aku kekuatan utk mencelikkn mata nih. dah la klas ptg time rutin tido kot... bljr plak tjuk kemahiran mendengar.. adoiii...... boring kot...tu sbb aku tadah tlinga je menyokong tajuk yg dipelajari. smbil2 tu, adala diterangkn psal slah satu kmahiran mendengar tuh. iaitu mendengar dengan kreatif.. tp aku xingat ape konsep dia. so aku buatla konsep sendri.. ni ha konsep mendengar dengan kreatif aku tuh.
smbil dngr smbil lukis, kreatif x? O_o

yg ats tu encik R, yg bwh tu pak guard yg aku tenung dr bangunan tingkat 3.huh...jauh tuh....

simpul simpulan bahasa sanskrit: byk lg lukisan2 mengong akn menyusul spnjg sem nih... hak3~

Saturday, January 1, 2011

RESEPI SUP BELUT SAWAH

salam sahabat buat skalian~
okeh...di awal taon ni, aku nk mula entry dgn resepi plak.. hohohooo... ape, igt aku xpndai msak ke? ciss....
korang pnah tgok belut? pegang belut? tangkap belut? semelih belut? cuci belut n masak dia? aku pnah wat smua tuh. hahahaaaaa...!
belut ni byk khasiat, memg dah trbukti turun temurun. khasiat pd zahir dan batin. baguoos sgt.
jd aku nk ajar cara wat sup yg sedap lg brkhasiat. skrg tngok rupa belut dulu k.
dah kenal belut? skrg kita nk cuci dia okeh.



1. time tgh idop, susah nk pgang n potong kpala dia. jd, baik biar dia beku lam fridge, then potong cam biasa. tp jgn trkejut sbb darah belut akn mengalir mcm darah org walopon dia da beku!