yusufyaacub/panca-4dimensi: February 2011 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Monday, February 28, 2011

specialnya hari itu...

salam sahabat buat skalian~
tahukah anda apa yg terjadi pada 28 februari?? hahaaa.. ni nak habaq bagi kat hampa.
1. adalah hari terakhir dalam bulan februari jika tiada berlaku tahun lompat.
2. aku dilahirkan. 
sbenarnya sikit je pon aku nk tlis. kih3...
ni nak crita sal emas. aku sje nk post skrg smpena tarikh special ni kan... ni rupa dinar yg aku beli dari NUBEX.
parcel smpai dlm bentuk poslaju

lepas buka plastik, ade sampul putih

buka lg, ade balut plastik angin bulat2 ni(aku suke penyek)

buka lg, ade balut salotape plak(mcm dadah daa)

bkak lg, ada kertas dilipat lipat

bkak kertas,da ada dinar dan resit

muka depan dinar 4.25 gram

muka belakang dinar 4.25 gram

saiz kat tapak tangan(sama besar dgn syiling 20sen)
melabur emas ni sangat bagus. harga beli online ni lagi murah banding beli barang kemas kat kedai emas atau beli kat agen jualan dari company mana2.
satu lagi, jangan risau bab zakat, sebab zakat hanya layak dikeluarkan bila emas simpanan mencecah 85gram. banyak tu.....yg kat atas tu baru 4.25 gram= rm608.78. kalo 85gram? korang kira sendiri.

simpul simpulan bahasa sanskrit: 151 org wish besdey kat aku. tima kaseh noh....

birthday 28 februari

salam sahabat buat skalian~

sendiri tanpa panggilan telefon d tgh mlm dan awal pg 28.2.2011

simpul simpulan bahasa sanskrit: sdg cuba memahami situasi dan mnyedapkan hati. "alah, wish birthday je pon..". humm..

Sunday, February 20, 2011

ARTIKEL 1: PENGARAH@PENDAKWAH: Adat membanding

salam sahabat buat skalian~

Isu pemakaian selalu menjadi focus utama dalam masyarakat islam. Tambah2 di Malaysia. Mengapa? Kerana kita berbilang agama di sini. Kebanyakan wanita tidak dapat membezakan hukum, kepentingan dan faedah berpakaian menutup aurat.

Kita mengakui jika seseorang muslim itu bersekolah, dia x kan terlepas untuk mengambil subjek PENDIDIKAN AGAMA ISLAM. Kita juga mengakui, silibus subjek ini merangkumi semua keperluan pengetahuan dalam segala aspek kehidupan duniawi dan ukhrawi.

Ironinya, apabila sesorang muslimah itu terpesong dari ajaran islam sedangkan dia telahpun menerima ilmu2 ini di sekolah dan sedia maklum dengan corak hidupnya yang tersasar itu, banyak pihak akan member komen “KURANG DIDIKAN AGAMA ISLAM”. Apakah yang dimaksudkan dengan komen itu? Kita selalu lihat dalam akhbar, dalam forum mahupun debat2 di kaca televisyen yang melaporkan tentang pelbagai jenis keruntuhan moral muslimin dan muslimah Malaysia. Dan komennya tetap sama, “MEREKA KURANG DIDIKAN AGAMA”.

Bagi saya, terus terang agak BODOH seorang yang berpelajaran tinggi mengeluarkan pendapat sedemikian. Mengapa? Sebabnya mereka juga telah sedia maklum, PENDIDIKAN AGAMA ISLAM diajar sejak zaman Tadika hingga tamat institusi persekolahan. Jadi di mana bukti untuk menyokong kenyataan bahawa mereka yang mempunyai masalah dari segi ugama ini telah mendapat kurang didikan agama?

Jika ditanya, “adakah kamu boleh membaca Al-Quran?”. Jawapannya “Ya”. Tapi bila ditanya “apakah yang terkandung dalam Al quran?” Jawapannya “tak tahu, banyak perkara sangat dalam tu”. Oohhh, adakah anda semua nampak? Bukankah kebanyakan isi al quran itu sendiri telahpun diajar kepada kita di zaman persekolahan? Jadi, dari mana datangnya jawapan “tak tahu” itu? Mengapa jawapan itu dikeluarkan?

Mari kita lihat sesuatu yang ada dalam masyarakat kita sebagai contoh. Satu isu yang takkan berkesudahan. AURAT.

Saya selalu melihat isu ini dikomen, diperdebat. Tetapi berapa ramai yang dapat memberi pandangan seperti saya? Ada tok haji/ tok imam/ ulama/ ustaz masjid,surau,institut pendidikan dapat member pendapat seperti saya? TIDAK! Mereka hanya pandai menyatakan apa yang patut buat, apa yang tidak. Apa yang halal, apa yang haram. Mereka adalah PENGARAH BUKAN PENDAKWAH!

Apakah pendapat saya itu?
Cuba lihat apabila satu topic hukum syariat diperdebatkan oleh mereka2 yang menjurus pada nafsu:

Hipokrit? Ia umpama menipu diri sendiri tentang sesuatu pilihan atau pendapat peribadi (kata mereka). Contohnya

(STATEMENT 1), “saya tak pakai tudung pon xpe, saya baik dan x kacau hal orang.

(STATEMENT 2)“Ini dah memang diri saya, buat apa saya nak pakai tudung semata-mata untuk menampakkan saya ni baik? Sedangkan ramai lagi yang pakai tudung tapi buat maksiat.”

Tuesday, February 15, 2011

CATAN BUAT RAJA MUDA PERLIS

salam sahabat buat skalian~
ni adalah karya lama. aku dah pernah post dulu, tapi aku post serentak dengan dua karya lain tanpa ada deskripsi. so, sekarang aku dah pecahkan post lama dan buat post baru berkenaan karya ini. nampak biasa je kan? tapi bagi aku, inilah karya special bagi aku setakat ini. aku telahpun diberi kepercayaan oleh IPG aku untuk melukis satu catan sebagai hadiah kepada Raja Muda Perlis. hadiah ni disampaikan pada baginda  bersempena dengan majlis konvokesyen IPG aku dalam bulan 3 2010 dulu.
aku namakan catan ni sebagai "HIDUP DI TERUMBU" yang menggunakan media akrilik dan kanvas bersaiz 20x30 inchi. aku hasilkan catan ni dengan pelbagai gambar dari internet. setiap objek yang ada dalam gambar tu datang dari gambar yang berlainan termasuk latar belakang laut itu dari gambar lain. punca cahaya juga dari gambar berlainan. jadi, bagi aku bukanlah satu kerja mudah untuk menggabung dan mengkaji cahaya dan ton yang akan terhasil.

simpul simpulan bahasa sanskrit: walaupun aku hanya menerima sedikit bayaran (2 angka), tapi aku puas hati sebab tuanku sudi menerima lukisan ini sebagai hadiah peribadi.

CARA PASANG FRAME PADA DRAWING

salam sahabat buat skalian~
sempena maulidur rasul ni, aku nak berkongsi satu tutorial memasang frame pada drawing. frame ni dah siap dipotong di kedai, cuma nak masukkan drawing ni je. memangla nampak senang kan, tapi ada beberapa tips lagi yang korang perlu tahu okeh. sebelum tu, aku nak gtau susunannya dulu. 1. frame (belakang mengahala ke atas). 2. cermin non reflect. 3. mounting board. 4. drawing(berlukisan menghala ke bawah). 5. board kayu(licin menghala ke atas). baik, kita kenal barang2 pulak.
pertama!
board di dalam gambar bawah ni adalah jenis board kayu, warnanya coklat gitu.
ada 2 side, depan licin dan belakang kasar+berhabuk sikit.
bila nak pasang, pastikan sebelah licin menghala ke luar.
board kayu(belakang)

Sunday, February 13, 2011

TEMPAHAN POTRET(couple) 13.2.2011

salam sahabat buat skalian~
tajuk: AISUE 89 on A4 verge paper

kepenatan ke langkawi masih terasa, tapi kugagahkan jua untuk menyiapkan tempahan sahabatku ini.hahaa...
alhamdulillah, berjaya siap dan puas ati.. ni adalah first tempahan untuk saiz A4(couple). dulu aku x buat saiz ni utk couple, tp dah ramai sgt mintak... so aku try.. agak kecik, tapi kebanyakan org kalo nak kasi adiah ni, nak yg kecik2 je. so, aku ikut marketlah..

simpul simpulan bahasa sanskrit: sambil mkn coklet langkawi. nyum2..

langkawi trip 12.2.2011

salam sahabat buat skalian~
tanggal 12.2.2011, aku dan rakan2 sekelas ada buat satu trip ke langkawi. alah, dekat je pon langkawi dengan perlis ni haa.. kami g pagi dan balik petang... half day lah kiranya.....
kat dataran Lang sbg pembuka bicara

Thursday, February 10, 2011

projek tergendala

salam sahabat buat skalian~
haiii.....kesian blog aku ni, dah bersawang lelabah dah pon. lme gila x update.. penat woih, kne food poisoned, demam lg... efek smpai skrg lom ilang pnuh wooo.... ada satu potret ni pon aku xsempat nak buat, janji minggu lepas tapi apakan daya dah x sihat kan.. nasib baik yang tempah ni member aku, dia x kisah sangat.. so, skrg tengah bertungkus lumus laa untuk siapkan potret ni. bkn besar pon, saiz A4 jek.. aku sebenarnya xsuka amik potret kapel saiz ni, tapi dah request jgak kan...maybe aku akan bukak jgak tempahan saiz A4 ni lepas cuti bulan 3 nanti. yeah!

simpul simpulan bahasa sanskrit: yang kontest aritu pon ade sorg lagi x siap. hahahahaaa....