yusufyaacub/panca-4dimensi: August 2012 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Saturday, August 11, 2012

POTRET TG. NIK AZIZ UNTUK DIJUAL

salam sahabat buat sekalian~


atas sebab2 tertentu, aku terpaksa melepaskan potret tuan guru nik aziz nik mat ini yang juga merupakan salah satu koleksi peribadi ni untuk dijual. kalau ada yang berminat, terus bagitahu. saiz potret A4. kos bayaran rm 180 tu memang dah termasuk frame dan penghantaran. frame macam dlm gambar. kalau tak berkenan, korang beli dan tukar sendiri.

note: ini memang hasil karya aku. bukan aku beli pastu jual semula ok.

simpul simpulan bahasa sanskrit: Insyaallah, rezeki ada di mana2.

Friday, August 10, 2012

TERBARU: LOGO RASMI MERDEKA 55 TAHUN

salam sahabat buat sekalian~

logo baru keluar TV semalam. LOGO rasmi MERDEKA 55


ingat lagi tak dengan logo hari merdeka ke 55 Malaysia? alah, yang jadi isu sebelum ni tu la kan... aku bukan nak berpolitik tapi aku pandang dari sudut grafik. bagi aku, semua hasil karya itu bernilai. cuma nilai-nilai tu berbeza antara satu sama lain. ia berdasarkan teknik, cara kerja, falsafah abstrak dan lain2 kaedah melihat seni yang kita boleh guna untuk letak perbandingan nilai tersebut. justeru itu, ramai pulak designer2 rasa terbakorrr dengan design yang asal tuh. mereka pon buat macam2 jenis design yang gempak2 sebagai usaha untuk menekan pihak kerajaan supaya menukar logo yang lama tuh. dari sudut grafik, ikhlas aku cakap memang patut ditukar sebabnya ia adalah maruah grafik2 artist Malaysia.

jadi, langkah bijak jugak diambil oleh kerajaan untuk ttidak menggunakan satu pon logo2 yang dihasilkan rakyat apatah lagi logo dari PKR. xpelah, asalkan logo yang baru ni lebih sesuai dan bernilai estetik tinggi. satu perkara lagi, aku tak kisah dengan slogan merdeka JANJI DITEPATI tu sebab mereka tak letak pon pihak mana yang menepati janji. walaupun itu slogan asal dari BN, apa salahnya PR pon guna slogan yang sama untuk merdeka kali ni? selagi ada majoriti mmbuat keputusan, minoriti sokong je la. bila yang minoriti jadi majoriti, korang buat la nak macamana pon. Bagi aku logo 1 Malaysia tu nampak telah diubah design sikit dan digabungkan dengan yang lain. ini adalah design yg segar dan menarik. cuma aku tak suka embos2 dan kesan2 cahaya pada logo. maybe kerajaan ada versi yg flat punya kot. sebab tak semua produk contohnya baju, topi dan lain2 boleh diprint atau disulam guna logo emboss2 ni. ada yang sesuai ada yang tak.

adalah penting untuk membezakan mana satu perlu dipolitik, dan mana satu yang tak perlu nak dipolitik. jagalah keharmonian negara dan menjadi rakyat Malaysia yang matang dan rasional.


simpul simpulan bahasa sanskrit: semua orang patut tepati janji!

Thursday, August 9, 2012

10 MALAM TERAKHIR RAMADAN


salam sahabat buat sekalian~



10 akhir Ramadan adalah merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadan, Al Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah s.a.w. di antaranya firman Allah s.w.t.

Maksudnya: "Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu Lailatulqadar. Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar".

Sebab turun surah al-Qadr

Lailatulqadar mempunyai kelebihan yang begitu besar. Ianya lebih baik dari 1000 bulan yang lain. Sebab diturunkan ayat tersebut diriwayatkan daripada Mujahid dikatakan sebab turun ayat tersebut ialah Nabi s.a.w. telah menyebut tentang seorang lelaki daripada Bani Israel yang telah menggunakan alat senjatanya untuk berperang pada jalan Allah maka orang Islam pun kagum di atas perbuatan itu lalu Allah menurunkan ayat di atas.

Riwayat yang lain pula dari Ali bin Aurah pada satu hari Rasulullah telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikitpun tidak derhaka kepada Allah lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah bahawa Allah w.s.t. menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah Al Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat amat gembira.

Daripada ayat di atas dapatlah kita ketahui bagaimana besar kelebihan orang yang beribadah pada malam lailatulqadar. Ianya satu malam menyamai beramal 1000 bulan.

Dalam hadis Rasulullah s.a.w. menyebut

Maksudnya: "Rasulullah bersungguh-sungguh beribadah pada 10 akhir bulan Ramadan lebih daripada yang lainnya"

Rasulullah s.a.w. melakukan ibadah pada malam itu bukan hanya setakat baginda sahaja tetapi baginda menyuruh ahli keluarga bangun bersama beribadah. Kata Aisyah r.a.

Maksudnya: "Nabi s.a.w. apabila masuk 10 akhir bulan Ramadan baginda mengikat kainnya. Menghidupkan malam dengan beribadah dan membangunkan keluarganya untuk sama-sama beribadah. Mengikat kainnya bermaksud bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah."

Kelebihan Menghayati Malam Lailatulqadar

Kerana mulianya Lailatulqadar, Rasulullah s.a.w. menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah yang diterangkan di antaranya hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.

Maksudnya: "Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.

Rasulullah s.a.w. sendiri menjadi contoh yang baik yang menghayati malam lailatulqadar terutama 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadan dengan beriktikaf di Masjid mengerjakan pelbagai amal ibadah untuk menyambut malam Lailatulqadar yang mulia.

Ini diterangkan di dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya:

Maksudnya: "Biasanya Rasulullah s.a.w. berusaha dengan bersungguh-sungguh memperbanyakan amal ibadah pada 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadan berbanding dengan masa yang lain."

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatulqadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadan.

Malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w. pada malam 21 Ramadan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t. supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadan dengan amal ibadat. Kerana dengan cara itulah sahaja mudah-mudahan akan dapat menemuinya dan dapat pula rahmat yang diharapkan yang akan menjadikan seseorang itu hidup bahagia di dunia mahupun di akhirat.

Doa khusus di Malam Lailatulqadar

Doa tersebut diterangkan di dalam hadis berikut

1. Hadis yang diriwayatkan daripada Aishah r.a.

Maksudnya: "Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagimana kiranya saya mengetahui malam Lailatulqadar dengan tepat. Apa yang saya akan doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa yang berikut"

Maksudnya: "Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya engkau sentiasa memaafkan salah silaf hamba lagi suka memaafkan oleh itu maafkanlah salah silafku. Terdapat juga beberapa doa yang disar ankan oleh para alim ulamak kita melakukannya seperti membaca doa

Orang yang beribadah pada 10 malam yang tersebut akan mendapat rahmat yang dijanjikan dan telah sabit di dalam hadis-hadis yang sahih bahawa malam Lailatulqadar ujud pada salah satu malam yang 10 itu terutama pada malam 21, 23, 25, 27 dan 29. Orang-orang yang tekun beribadah di dalam masa tersebut untuk menemui malam Lailatulqadar akan mendapat rahmat yang dijanjikan itu samada ia dapat menemui atau tidak dan tidak melihat apa-apa kerana yang penting yang tersebut di dalam hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim ialah:

1. Menghayati malam tersebut dengan beribadah. 
2. Beriman dengan yakin bahawa malam Lailatulqadar itu adalah benar dan dituntut menghayatinya dengan amal ibadah.
3. Amal ibadah itu dikerjakan kerana Allah semata-mata dengan mengharapkan rahmatnya dan keredaannya.

Adalah diharapkan sebelum daripada kita beramal ibadat di malam Lailatulqadar hendaklah kita bertaubat dengan sebenar-benarnya iaitu taubat nasuha dan terus beristiqamah tetap teguh mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala larangannya.

Tanda Malam Lailatulqadar

Para alim ulamak r.h. menyebutkan beberapa tanda atau alamat berhubung dengan malam Lailatulqadar:

- Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatulqadar ia melihat nur yang terang benderang di segenap tempat hingga di segala cerok yang gelap gelita.
- Ada pula yang berkata ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari Malaikat. 
- Ada juga yang berkata ia melihat segala benda termasuk pohon-pohon kayu rebah sujud.
- Ada pula yang berkata doa permohonannya makbul.

Imam Tabari r.h. memilih kaul yang menegaskan bahawa semuanya itu tidak lazim dan tidak semestinya ia dapat melihatnya kerana tidak disyaratkan melihat sesuatu atau mendengarnya untuk menemui malam Lailatulqadar.
simpul simpulan bahasa sanskrit: WALAU SEDIKIT, BIAR ISTIQAMAH. ELAKKAN MEMPERKECIL IBADAH ORANG LAIN. ;)

Tuesday, August 7, 2012

MODENAS KRISS 110 CONVERSION

salam sahabat buat sekalian~


motor yang aku sayang walaupun bukan motor aku, telah aku tukar rupanya. haha.. camni ceritanya.
aku mula kenal motor ni pada tahun 1997 pada waktu abang aku beli. kriss 110 ni adalah kriss first model dari syarikat modenas. motor ni memang hot pada zaman tu. waktu 1997, aku baru darjah 2. naik motor ni dengan abang aku. kaki pon tak sampai nak pijak stand. kaler biru dia yang mengancam tu memang aku berkenan sampai sekarang. motor ni dah ikut abang aku merata rata sampai ke Johor sana sebab dia pernah study kat UTM Skudai. waktu dia balik kampung dan kerja di Gurun kedah lepas study tu, dia ulang alik setiap hari.

waktu first aku dapat lesen, inilah motor yang aku suka. sebab body dia berat. walaupun mak aku pon ada kriss 110 model baru, aku still prefer motor ni. motor mak aku ringan tuh. time aku dapat study kat perlis masa 2007, aku mintak kat abang aku nak guna motor ni. lagipun dia dah kerja di Miri Sarawak masa tu. so, elaun pertama aku dapat dulu, aku mula proses motor ni. tukar lampu bulb, bateri, cuci enjin cover yang hitam legam tu. pastu sikit2 aku mekap dia bila dapat elaun. itu yang jadi sampai berbunga bunga motor tu. aku lukis freehand je weh.


antara yang pernah aku buat kat motor ni, aku cat semula cover2 yang hitam tu jadikan silver. tukar tayar saiz 90/80 depan dan belakang, tinted lampu brek belakang, visor kat head, cat rim hitam, lining biru kat rim, lukis kat coverset, tukar filter angin tambah kotak custom, balut seat semula, sproket 15-42, cover under enjin.
sementara nak raya hari tu aku terpikir bila sorang2 termenung tengok motor ni di garaj rumah sewa aku. dah teruk sangat dah keadaan luaran dia. jadi aku pon try la buat bajet untuk modfied dia. aku bukan jenis suka kacau enjin. so, aku plan dalam RM200.00, aku nak dia cantik2 gitu. padahal aku bukan ada duit sangat dah. elaun pon makin nipis. sayang punya pasal, aku buat jugak. lagipun dah 3 tahun aku tertangguh nak buat motor ni semula. dan tahun ni adalah tahun ke 6 aku guna dia.


aku pergi survey harga full coverset kriss 120 kat 2 buah kedai. dan dapat harga fullset termurah iaitu RM155.00 sahaja. tunggu apa lagi, aku sambar terus bawak balik dengan kereta member. mengikut plan, memang aku nak kekalkan kepala kriss 110 aku tu. so, kepala dan lampu kriss 120 yang baru dibeli tu aku simpan je. bila dah siap pasang, raga besi yang lama tu pulak tak boleh nak pasang sebab kaki dia pendek. 4 buah kedai aku pusing cari tapi takda stok. kat kedai ke 5 baru jumpa. alang2 dah murah, aku pon tukar seat cover yang baru. yang lama dah reput terus. semua tu dengan harga RM34.00. so, total cost aku menjadi RM 199.00. masih dalam bajet kan?


aku cuci semula enjin cover tu, buat custom oil catch tank dan tarik tiub oil breather ke oil catch tank aku untuk elak enjin hitam semula. then aku tonyoh sepuas hati ekzos dan besi2 enjin bawah tu guna autosol. memang shining gila2 tuh. walaubagaimanapun ada 2 benda lagi yang belum aku dapat buat sebab kurang bajet dah. iaitu tukar bateri baru dan tukar spring kat mangkuk autoclucth tu. kosnya maybe dalam 80-90. ada benda yang aku korbankan untuk motor aku pada raya tahun ni. walaupun aku kurang sesuatu, motor aku dapat sesuatu. kira ok la tu kan? harap nanti aku boleh beli motor ni dari abang aku. sebab aku sayang sangat kat dia.

 




HASIL SEBELUM DAN SELEPAS

simpul simpulan bahasa sanskrit: oh, my kriss biru!

Thursday, August 2, 2012

CARA BAIKI PRINTER CANON PIXMA MP248


salam sahabat buat sekalian~


tadi printer aku ada sikit stuck. time nak potostat, dia keluar separuh je. lepas on off pon tak ok jugak. so, aku cari solution kat youtube. mula2 aku google dulu error code yang selalu ada pada printer model ni.

P02 (Carriage error)
- Make sure no foreign material stuck to the print head railway.
- Clean and check the print head encoder strip cable (timing slit film or encoder strip is a white line on the back of the box set of ink lines may be missing or mess up the ink.

P03 (Line feed error):
- an error in transmission line entering the line feed (LF) is a signal telling the printer to move to another line or a whole new line that would not otherwise have reached the end of the line.
- Check wire print head position (timing slit disk film) on the side of the machine.
- Check PCB logic board.

P05 (ASF sensor error):
- sensor for paper feed error.  
-Try to replace the following:
     -ASF / PE sensor unit.
     -Drive unit.
     -PCB logic board.

P06 (Internal temperature error):
- caused by abnormal heat inside the printer.

P07 (Ink absorber full):
- the Ink Wastepad (sponge) inside the printer is full
- Replace the wastepad inside the printer or install  waste ink bin outside the printer
then Reset counter protection.

P08 (Print head temperature rise error):
- caused by thermal print head temperature exceeds a threshold.
- Replace the new cartridge print head and / or change a new logic board.

P09 (EEPROM error):
- caused by corrupted or defective EEPROM chips of the printer.
- Replace the logic board.

P15 (USB VBUS over current):
- caused by too much current, try removing the USB cable and then plugin again, if solve the error, try to replace with a new USB cable. If the error still exist replace the logic board.

P20 (Other hardware error):
- The failure of other hardware.
- Try to replace the logic board.

P22 (Scanner error):
- a scanner malfunction.
try to change the scanner unit or change a the logic board.

E13 or E16: Ink has run out:
- Pressing the Stop / Reset button for 5 to 8 seconds until the led screen display number 1.

E04, E05, E14 or E15:
- Cartridge may not be installed properly
- Reinstall the ink cartridge.


tadi aku punya error adalah yang P02. kemungkinan ada kabel2 yang tak terletak elok kat dalam tu. bila aku check, memang betul. wayar tiub kaler tu tercabut dari celah cartridge tu dan stuck dekat belakang. aku tengaok kat youtube untuk settlekan. dan terjumpa lain2 solution yang korang boleh buat kalau terjadi lagi macamni atau error2 yang lain.

ERROR CODE P02 STEP 1-2


ERROR CODE P07


ERROR CODE E03


ERROR CODE E04


ERROR CODE E05 STEP 1-3


ERROR CODE E13


ERROR CODE E15


ERROR CODE E16


CARA HILANGKAN ANGIN PADA TIUB PRINTER


CARA PASANG INK TANK (CISS)


ok, itu saja yang sempat aku jumpa. harap membantu. :)

simpul simpulan bahasa sanskrit: jimat duit.....