yusufyaacub/panca-4dimensi: September 2012 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Saturday, September 29, 2012

BAJET 2013- My Point of View

salam sahabat buat sekalian~


ada beberapa intipati bajet 2013 yang menarik minat aku.


1- BR1M RM500 diteruskan tanpa perlu dafter semula bagi yg pernah menerima sebelum ini.
2- BR1M RM250 kepada individu bujang 21 tahun ke atas berpendapatan bawah RM2000.
3- Rebat RM200 pembelian telefon pintar 3G dari pengedar2 sah untuk belia 21-30tahun.
4- bantuan persekolahan RM100 diteruskan.
5- kenaikan elaun pesara kerajaan kepada RM820 sebulan.
6- bonus 1 setengah bulan gaji kepada penjawat awam dan RM500 bonus kepada pesara kerajaan.
7- diskaun 50% caj passport untuk warga emas dan kanak2 bawah 12tahun.
8- diskaun 20% kepada penglangsai hutang sekaligus PTPTN dan 10% diskaun pada yang konsisten.
9- baucar buku RM250 dengan kriteria yang sama seperti sebelumnya.
10- bantuan RM1000 one-off pesara tentera
11- subsidi gula ditarik sebanyak RM 0.20 sekilogram


Usaha kerajaan teruskan BR1M dan menambah skop agihan kepada individu bujang amat baik. ini kerana setiap tahun kita lihat bonus akan diberikan kepada penjawat awam tidak kira pangkat mahupun gaji. kemudian terdapat rungutan dari rakyat lain yang bukan penjawat awam contohnya belia2 yang bekerja swasta dan kampung2, mereka tidak mendapat bonus. baik, BR1m bernilai RM250 itu ada baiknya diterima sebagai bonus dari kerajaan sebagai tanda terima kasih kerana berjaya menggerakkan sektor asas atau sumber seperti pertanian contohnya.

bagi pemberian rebat sebanyak RM200 itu juga amatlah dialu alukan kerana difikirkan terlalu mahal dan ramai yang tidak mampu memiiki telefon pintar 3G. ia juga seiring dengan pembangunan kampung tanpa wayar, justeru ia dapat melebarkan lagi penggunaan internet di kalangan rakyat Malaysia khususnya belia. pasni banyakla pesbuk2 merapu dan bahasa2 "aquw, unx, tark, cayuk, kitew" berleluasa.

semakin hari semakin meningkat kos sara hidup, justeru bantuan persekolahan sebanyak RM100 adalah dilihat sebagai suatu yang bijak terutama untuk anak2 yang baru ingin memulakan persekolahan darjah 1. moga2 ia dapat memberi semangat pada keluarga. baju, kasut, beg. cukuplah tu..

untuk kenaikan elaun persaraan dari RM720 kepada RM820 pun dilihat sebagai tindakan yang bijak. maklumlah, apa sangat kerja yang mampu dibuat oleh pesara kerajaan. lagipun dalam tekanan kerja zaman sekarang ni, memaksa ramai penjawat awam bersara bersama penyakit 3 serangkai. harap kenaikan ini membantu mereka membeli ubat ubatan. 

seperti yang diperkatankan, sektor awam diberi penghargaan bonus yang dilunaskan secara berperingkat iaitu bermula sejak raya puasa, kemudian disember ni dan januari nanti. bonus ini adalah hanyalah tanda terima kasih kecil kepada penjawat awam yang tidak pernah lupa dan tidak pernah lari dari membayar cukai dan zakat setiap tahun. maklumlah...dah automatik kena potong kat slip.. bukan cam orang kerja swasta..dan kerja sendiri.

terdapat diskaun 50% diberi untuk kos buat passport valid selama 5 tahun tu. selalunya RM300. tapi diskaun ni hanya untuk warga emas dan kanak2 bawah 12 tahun. ini merupakan satu galakan kepada anak2 yang berkemampuan untuk membawa ibu bapa yang lanjut usia bersiar siar ke negara orang. jangan asyik bawak anak, bini, laki saja.

bab pinjaman ptptn, memang patut bayarlah.. yang x mahu bayar tu pun kenalah sedar.. diorang pinjam duit tu pun sebab orang2 sebelum tu dah bayar. diskaun yang diberikan ni menarik. harap menjadi suatu galakan untuk orang membayar hutang dan menghapus dosa asyik mengelak bayar hutang.

kenaikan baucar buku dari 200 kepada 250 memang bagus. untuk pengetahuan, kos alatan pendidikan amatlah tidak murah. kenaikan ini membuktikan kerajaan peka terhadap kos pembelajaran yang semakin mencekik lehiaq student2.

bantuan one-off rm1000 kepada pesara tentera ni disifatkan sebagai bantuan yang amat diperlukan. penat pesara ni berkhidmat dulu. di tempat2 yang orang lain tak masuk, dioranglah yang masuk untuk jaga kita. dan kebanyakkan pesara tentera ada yang berniaga kecil kecilan dan bertani saja. seribu ini mampu untuk memberi kemudahan pada yang memerlukan.

last sekali, gula. subsidi 2 kupang ditarik. bermakna secara automatiknya gula akan naik harga. walaupun sepatutnya tak naik, tapi takkanlah tokey2 gula dan kedai2 runcit bodoh sangat nak kekalkan harga lama? kalau dikekalkan harga lama, bermakna keuntungan setiap kilo akan menyusut. haa..lebih kurang macamtu la diorang pikir. tapi apa2 pun, gula ni ibarat rokok. naikkanlah harga setinggi mana pun, orang tetap akan beli. orang x kisah pon nak mati kena penyakit. yang bezanya gula xda yang tiruan. rokok ada.

simpul simpulan bahasa sanskrit: harap bajet ni x menyusutkan agihan peruntukan di mana2 institusi kerajaan.

Thursday, September 27, 2012

AKU PENAT

salam sahabat buat sekalian~


banyak ujian datang semenjak 2 menjak ni. aku penaat sangat dengan study final skarang ni. lepas satu kerja, satu kerja lagi datang. buat biasa2 pon x kena, buat terbaik pon x kena. lagi buat yang terbaik, makin banyak kerja dan tanggungjawab yg dapat. kadang2 aku jeles dengan kawan2 aku yang rileks je belajar. aku tak kejar pointer, tapi aku suka buat sehabis baik dalam sesuatu tugasan. cuma mungkin atas kekurangan diri, aku selalu ambil perkara kecil2 tu sebagai suatu isu. memang resultnya terbaik bila kita teliti tentang isu2 kecil utk dibaiki. tapi kesannya diri sendiri yang penat. otak bekerja terlebih kuat sampai nak pikir hal lain pon jadi x betul. emosi terganggu lagi.

fuhhh... yang best tu, beza markah cuma 1-5 saja untuk apa2 tugasan. adakah berbaloi perbezaan 1-5 markah tu banding masa, tenaga, pmikiran, bantuan yag dikeluarkan? 5 tahun stengah dah....aku penat sangat. bukan semua orang paham cara aku kerja, aku juga x paham cara orang lain kerja. tapi bila ada masalah atau kekurangan, harap boleh saling melengkapi. kalau ada argument, biar bertempat dan telus. bagi aku, 5 tahun setengah mengajar aku banyak pengalaman dan menyedarkan tentang kesilapan sendiri.

aku mudah tertekan sejak pertengahan 2009 atas satu kes yang amat2 merosakkan daya ingatan dan emosi aku. bukan senang nak betulkan kembali apa yang dah rosak. efeknya panjang, macam2 aku buat dan sedang buat untuk habiskan lagi 7 minggu ni.

bercakap pasal motivasi, terpaksa cari sendirilah. layan saja tugasan2 yang berbaki..cuma xda rasa enjoy. sentiasa menyedapkan hati, "alah, x lama dah tu..jangan kalut sangat..". haha..kadang2 lawak jugak bila pikir balik. bukan apa, 5 tahu setengah bersamaan 11 sem, lama tuu...

harap dalam usaha nak habiskan sisa2 hidup lagi 7 minggu ni, aku x mahu buat salah silap dengan sesiapa. tak mahu guriskan hati sesiapa. memang kadang2 aku buat salah tapi x adil kalau masa aku tak buat salah pun masih dianggap salah. perkara ni masih berlaku, terutama dengan lecturer aku yang sorang tu. oleh sebab dia pernah nampak aku keluar dengan GF aku bertahun dulu, dia jadi anti dengan aku. apa kaitan hal peribadi dengan kerja profesional di IPG? last skali aku pegi jumpa dia sebab nak tandatangan borang akuan sijil. boleh layan aku macam anjing? senyum sikit pon tak, dok kalut start kereta dia macamla ada hal emergency sangat. tak bagi peluang aku explain langsung.

aku rasa lecturer pon patut belajar beza perkembangan guru pelatih. bezakan 18 dengan 23. bezakan cara approach dan layanan tu. duduk di IPG sebab dilatih untuk sikap profesional dan berurusan dengan profesional. mereka yang latih tapi mereka sendiri tak praktikkan. betullah, bila berurusan dengan manusia, memang akan ada side effectnya.

aku mintak nasihat dari guru..dia kata aku kena bertenang. jangan fokus nak bagi orang faham masalah kita saja. sebab orang lain pon ada masalah sendiri. jadi, aku tulis entry ni untuk bertenang, check balik salah silap diri..banyak yang kurang.. maybe kawan2 nampak aku happy, senyum sana sini. tapi terlalu kerap aku termenung sorang2 jam 3-4 pagi. teringat orang itu, orang ini. orang yang bantu aku, orang yang sayang aku. aku tak kisah pun pasal orang yang khianat kat aku sebab aku rasa itu sebagai pengajaran untuk aku. aku rasa nak mintak maaf kat semua orang, tapi apa2 pun aku tetap tak boleh paksa mereka maafkan aku.

mak kata, "kalau duduk sorang2 ni nanti banyak sangat benda yang kita pikir." nak buat macamana mak.... anak mak ni nampak ja tabah, tapi kena ada orang jugak yang bagi dorongan.

simpul simpulan bahasa sanskrit: penat, tetap kena jalan..

Monday, September 24, 2012

PERIHAL FACEBOOK

salam sahabat buat sekalian~ 


 perghh...dah lama tak tulis entry dalam ketegangan tahap macamni. last pon tak ingat dah bila. bukan apa, sepanjang aku guna FACEBOOK ni, banyak benda2 makin teruk yang aku jumpa. junior2 skolah aku yang aku tak kenal pon selama ni masih lagi add aku. dengan gaya pakaiannya, gaya posingnya dalam gambar, tak kira lagi tulisan2 bahasa yang aku nak baca pon puas merenung. tu lah aku kesal, makin lama aku guna facebook ni makin banyak pulak yang galak2.

bagi aku, tak kira la sebebas mana pun peluang bersosial tu terbuka untuk kita, tapi kita sendiri perlu letak had untuk jaga diri sendiri walaupun di alam maya. aku tak pasti samada dah jadi trend di kalangan budak2 sekolah zaman sekarang ni atau apa. ada sikit perbezaan antara gaya budak2 lelaki dengan budak perempuan. mungkin korang pon ada perasan.

itu yang muda mudi, bagi yang tua tui pulak mula dah ke arah politik..persatuan itu ini. ya..tak salah berpolitik.. tapi berpada padalah.. ini letak post2 maki2, caci2 segala bagai untuk kutuk pihak2 tertentu. apa benda tu semua? yang aku hairan, ada pulak kawan2 golongan UStaz yang share perkara2 yang belum tentu sahihnya semata mata atas dasar nak buka mata rakyat kononnya. aku malas nak komen sebab sepatutnya diorang lebih ariff bab hukum hakam ni. kadang2 aku pikir mereka2 ni ingat kawan2 yang diorang add ni bodoh sangat ke apa nak buat pilihan?

bagi aku, diorang yang kurang bijak buat pilihan untuk post2 diorang tu. sepatutnya dalam usia yang makin berumur, makin banyak pengalaman dan pngetahuan tu mestilah masing-masing mampu buat tapisan sendiri. pastu pilih yang mana patut untuk di sharekan pada rakan facebook. takdelah nanti orang meluat tenok post2 politik yang tak sahih tu. komon la kawan...kau post untuk orang2 yang mampu berfikir, janganlah nampakkan diri kau macam tak reti berfikir. somehow, aku ada perasan kawan FB yang aku dah lama hide dari post2 politik dia keluar di wall aku tu dah berhenti dari buat macamtu. Alhamdulillah..ada kesedaran. harap ramai lagi yang sedar macamtu.

actually aku marah bukan sebab di atas, tapi ada kaitan jugakla sebab ada kena mengena dengan facebook. baik, aku nak cerita bab sikap orang Melayu Islam yang suka sangat selesai masalah guna hadis2 dan ayat2 Al Quran. aku tak kata tak boleh.. memang kedua-dua tu diturunkan untuk memudahcarakan kita. tapi kebanyakan kita cuma guna bila nak selesai masalah selepas suatu masalah tu terjadi. bukankah kedua duanya itu sebagai PANDUAN? kenapa tak guna pada awalnya sebagai panduan terlebih dahulu untuk buat pilihan? ini buat pilihan ikut nafsu, pastu bila ada masalah, reti pulak nak cari hadis, ayat2 untuk selesai masalah2 tu? what wrong with our people???

hidup mana yang takda salah silap? semua ada sebab kita akan buat silap bila kita terpaksa membuat pilihan. masa buat pilihan tu lah sepatutnya guna Panduan yang diberikan. tapi kebanyakkan nak tutup kesilapan dengan panduan yang diberi tu. itu dah kira MANIPULASI! guna semata mata untuk diri sendiri, bagi orang respek sama kau. bagi orang terpaksa rela terima dengan cakap2 kau! sikap apa macamtu?? jadi aku lontarkan pada reader2 semua dan juga diri sendiri. harap aku pon tak buat perkara ni nanti.

simpul simpulan bahasa sanskrit: annoying gilerrr, KOMEN KAT FACEBOOK KENA PADAM. penat explain tahu!

Sunday, September 23, 2012

"THE PROTECTOR"

salam sahabat buat sekalian~

 akhirnya siap jugak potret ni, aku rasa aku dah KIV potret ni selama beberapa bulan, actually hampir setahun. dan sepanjang bulan tu aku rasa bersalah sangat sebab janji masih belum dicapati. upss...ditepati. baik, orang di dalam potret ni amat aku kagumi. walaupun aku tak membesar di waktu mudanya, tapi sikit sebanyak aku mewarisi trait2nya.

hidupnya tidak ada umur yang sahih kerana lahir sebelum merdeka. tapi apa yang penting sikapnya begitu mudah membantu orang lain baik dari segi makan, tempat tinggal, mahupun kewangan amat aku sanjung. kemiskinan yang dilaluinya bersama keluarga bukan suatu alasan untuk membantu dan berkongsi rezeki bersama kenalan. baginya, rezeki takkan habis kalau masih ada usaha mencari.

walaupun ciri panas baran ada dalam dirinya, namun tidak pernah dicubit pun anak2nya. apa yang dipentingkan adalah kesedaran diri kerana itulah kunci mengenali baik buruk diri sendiri tanpa perlu berhukum bersakit. pelajaran amat penting katanya pada anak-anak. ilmu tak boleh diwarisi, tapi ditinggalkan pesan buat pedoman untuk mencapai lebih lagi dari apa yang beliau kecapi.

berdarah keturunan Syed dari Palembang, kini hanya menggunakan nama biasa tanpa gelaran sejak beberapa generasi. mewarisi perjuangan persilatan, ilmu agama khususnya usul dan tasawwuf, perubatan islam, serta pertanian.

benar bagai dikata, sebagai seorang suami dan ayah, banyak yang ditelan. banyak yang dikorban tanpa sepatah pun ungkitan. walau banyak cacian, walau banyak makian, walau banyak cubaan2 untuk mencederakan, beliau terima sebagai ujian. hari semakin hari aku mula sedar yang beliau begitu banyak berahsia hal peribadi, risiko yang ditanggung dalam mencari rezeki. bahkan orang yang pernah beliau bantu juga turut sama menganiayanya.

tidak ada apa yang mampu aku berikan, hanya sekeping potret yg pernah basah dengan juraian airmata semasa mengoles lembut lakaran seniku. Terima kasih Ayah.

simpul simpulan bahasa sanskrit: Semoga sempat menanti ketibaan pewarismu.

Wednesday, September 12, 2012

5 TAHUN SETENGAH DALAM 20 MINIT

salam sahabat buat sekalian~


lama gila tak update blog. ssibuk memanjang kononnya.heheee. okeh, baru2 ni aku dah selesai satu perkara terbesar dalam hidup aku sepanjang study ni. haaa....aku dah siap bentangkan thesis aku kat seminar. oleh sebab aku dipilih sebagai pembentang khas mewakili kawan2 aku, so ada sikit terbeban jugakla. so, aku try buat yg terbaik untuk naikkan martabat seni dari satu sudut lain yg orang tak pernah tahu. Alhamdulillah, walaupun di awal pembentangan tu nampak macam orang tak paham tajuk aku tu, di pertengahannya dah ada respon yang baik dari audiens. dan di akhirnya, aku dipanggil oleh seorang pensyarah aku yang digelar Doktor. dia berminat dengan kajian aku tu dan nakkan penulisan lengkap bila aku dah jilid nanti. di situ dia ada tanya aku beberapa soalan untuk kepastian, so aku elaborate kat dia. bagi aku, itu sudah cukup memuaskan hati aku. bukan nak kata aku cerdik ke hapa, tapi aku bangga sebab akhirnya ada jugak orang profesional yg bukan bidang aku perasan bahawa seni itu juga amat penting untuk pendidikan. 

lastly, aku terasa usaha aku selama 5 tahun setengah untuk dapatkan degree dan buka mata orang sekeliling aku berkenaan seni visual tak sia2. so, aku tinggalkan 2 video ni untuk kenang kenangan zaman tua2 nanti. ;)



simpul simpulan bahasa sanskrit: aku akan cari jalan lagi untuk ubah persepsi masyarakat tentang pendidikan seni visual selagi terdaya.