yusufyaacub/panca-4dimensi: October 2012 Night Diamond Bloody Red - Link Select Max

Saturday, October 20, 2012

CARA ATASI ERROR E03

salam sahabat buat sekalian~


error E03 ini berlaku pada printer canon MP258 aku. error jenis ini menunjukkan bahawa head printing kita dah sampai limit counternya iaitu 2000 helai. untuk kes aku, aku dah print lebih dari tu iaitu 3ribu lebih. jadi, masa nak print assignment KISSM aku tadi, ada keluar tetingkap mengatakan aku kena reset atau hubungi service provider apa ntah. pendek kata, takleh print! jadi aku cari solutionnya dan terjumpa satu software ni.. mula2 download dulu sofware ni dan extract serta install kat komputer anda. <KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD>

lepas dah install, minimize dulu kat tray bawah tu. jap lagi kita guna lepas proses settings kat printer dulu. macamana nak buat?

1. pastikan printer power turn off. tapi jangan tutup suis letrik kat soket pulak.
2. tekan dan tahan button stop/reset. jangan lepas tau.
3. sambil tu, tekan dan tahan button power. still jangan lepas kedua duanya.
4. lepaskan button stop/reset sambil tahan button power.
5. tekan button stop/reset 2 kali. pada kali kedua sebelum nak angkat jari tu, pastikan angkat serentak dengan button power yang kita tahan dari tadi tu.
6. akan nampak lampu alarm berkelip kejap sambil keluar nombor 0 kat printer tu.
7. biar dia running dan proses resetting tu sendiri. masa ni komputer akan detect New Device. biar saja dia berjalan. bila semua selesai, dan printer pon dah diam membisu. maka kita guna software tadi.


1. pastikan 2 helai kertas kosong A4 diletakkan dalam tray tu.

2. Klik “MAIN”, biar printer berproses. kemudian printer akan print satu halaman dengan tulisan
” D=000.0 “ halussss je kat pinggir kertas tu.

3. Klik ” EEPROM Clear “.

4. Kemudian klik ” EEPROM “, dan printer akan print hasil Resetter. Salah satu barisnya adalah sebagai berikut : “TPAGE(TTL=00000 COPY=00000)” menandakan counter telah dieset kepada kosong kembali.

5. Matikan Printer dengan menekan tombol POWER. on semula selepas 10 saat.

Selesai. teruskan memprint.

*kalau keluar tetingkap kata ada problem dengan ink level, tekan saja button stop/reset tu selama 5 saat atau sampai ada tindakbalas pada nombor di printer tu. then akan ok, selalunya akan keluar 2 kali.

UNTUK MASALAH LAIN PADA PRINTER MODEL NI, BOLEH RUJUK KAT ENTRY LAMA NI CARA BAIKI PRINTER PIXMA MP258

simpul simpulan bahasa sanskrit: sambung printing....lalalala~

Wednesday, October 10, 2012

MISTERI PENJILIDAN THESIS.

salam sahabat buat sekalian~


haha..kalau tengok tajuk tu dah macam Mastika...

harini aku letih sangat sebab x tidur semalam edit thesis dan print 5 salinan untuk dihantar jilid. aku siap print jam 10.15 pagi tadi. terus aku susun dan bawak ke kelas untuk diberi kat member aku. yang best tu, masa lepas print semua, sepatutnya terdapat 14 helai muka surat butiran asas yg tak termasuk dengan muka surat penulisan, rujukan , dan lampiran. tapi bila aku campur kedua duanya, totalnya dapat 13+86=99. betapa letihnya diri ni, sampai aku buat x prasan saja kat page2 asas yg terkurang 1 helai tu. padahal dah kira memang kurang dah.

masa aku pi hantar kat member aku tu, aku buka semula untuk masukkan dalam plastik. sambil bagitahu kat diorang yang aku lupa tulis perkataan "oleh" kat muka judul. tapi aku tak tunjuk pon kat diorang page tu. padahal bukan stakat x tulis, memang x print! cuma aku syok sendri ingat aku dah print. maka kawan aku pon terus pi hantar ke kedai jilid tu.

aku terus pi pameran seni junior aku utk perasmian..lama gak aku kat situ siap mkn mee goreng free lagi. maklumla, duit pon ada singgit time tu. lepas balik rumah, aku rileks2 kejap dan tidor. haa...time ni lah aku macam dikejutkan seseorang, dalam kepala aku cuma ingat ayat ni saja, "check file thesis". jantung dup dap dup dap bergegaq weyh..

haa..tunggu lagi..kelam kabut aku on dekstop. dan check setiap file dlm folder tu. stail aku kalau nak print sesuatu dari dulu lagi, aku akan save semula pada waktu tu untuk menandakan aku dah print pada ketika tu. so, aku tengok semua file2 yang ada bertarikh 10.10.2012. kecuali 1 file. arghhhhh...sudah. maknanya aku x print satu halaman la. barulah aku teringat balik segala yg aku ceritakan kat atas2 tadi tu. then aku contact member aku tanya boleh x aku nak pegi check. then aku col pulak kedai jilid tu tanya. selang 2 minit, dia col aku balik dan cakap page tu memang xda. aku terus masukkan page "PENGESAHAN PENYELIA".

so, itulah keistimewaan hari ni. walaupun sedikit bengap xmau tengok petanda2 yg dah dibagi, tapi Dia still bagitahu aku ada buat silap walaupun aku tengah tidor. terus dalam otak tuh!! so, aku nak pegi masukkan pada besok petang lepas aku balik dari pameran seni di balai seni kedah.

simpul simpulan bahasa sanskrit: ALHAMDULILLAH....

Tuesday, October 2, 2012

KETUPAT-KETUPAT KITA

salam sahabat buat sekalian~

raya puasa dah lepas, sekarang tunggu raya haji saja. banding raya puasa dengan raya haji, aku lagi suka raya haji sebab raya haji x memenatkan macam raya puasa. enjoy saja hari raya tu dengan kawan2. satu lagi yang best, boleh makan banyak2 kat rumah sendiri. kalau raya puasa asyik makan kat rumah orang.

dalam banyak2 makanan, satu yang wajib ada mestilah ketupat kan? ikut pengalaman aku, banyak ketupat2 yang ada sebenarnya cuma tak selalu kita jumpa. mak aku sendiri pon pandai buat ketupat. setiap kali raya, mesti ada orang tempah. jommm nak cerita satu2.

KETUPAT PALAS

ketupat ni guna daun palas dan berisi pulut.


dalam gambar atas ni, yang sebelah kiri tu ketupat betina, yang ketupat jantan tu sebelah kanan. ketupat asas ni cuma ada pulut yang dah dimasak dengan santan saja. apa beza antara dua ni? teknik balutan tu yang menjadikan bentuk dia berbeza. ini bukan mengenai hormon ok. setakat ni belum ada ketupat yang kecelaruan identiti. setiap kali aku buat ketupat, akan jadi ketupat betina. har3


selain dari ketupat palas biasa tu, sekarang ni banyak variasi baharu. macam kat atas ni ketupat pulut hitam. pulut tu hitam, tapi bila dah jadi ketupat tukar kaler kepada ungu. tapi still panggil ketupat pulut hitam. takda lagi yang panggil pulut ungu.


ketupat kacang ni pulak agak popular sebab ramai yang minat. cuma ketupat kacang xtahan lama kalau disimpan. mungkn tindak balas kacang dengan pulut kot. hahaa..pandai2 jek. selain ni semua, ada lagi umpama ketupat sardin, ketupat serunding, ketupat jagung..macam2 lah inti sekarang ni.

KETUPAT DAKAP


okeh..yang ni still pulut tapi lain sikit. yang dalam gambar atas ni, sebelah kiri tu ketupat dakap. ketupat dakap xda isi inti pisang kat tengah. dia 100% pulut saja. yang gambar kanan tu adalah pulut dakap. pulut dakap ada inti pisang. tapi ramai gak yang panggil ketupat dakap sebagai pulut dakap. baik, mak aku pulak selalu buat ketupat dakap ni guna daun pandan sebagai pembalut. yang dalam gambar atas ni pakai daun pisang. haa....tu la speselnya mak aku. kekeekeee...

KETUPAT JAWI


ketupat jawi terbahagi kepada 2. tapi bukan jantan betina macam ketupat palas. dalam gambar kat atas ni, ketupat bawang adalah yang sebelah kiri tu. ketupat satay pulak adalah yang sebelah kanan tu. mak aku malas menganyam ketupat jawi ni sebab sekarang dah banyak yang pakai instant plastik tu. jadi, aku belajar buat ketupat ni sampai terer. tapi sampai sekarang kalau dianyam hanya jadi ketupat bawang. hohohoo.. ketupat jawi dianyam guna pucuk daun kelapa dan tak diisi dengan pulut tapi dengan beras tanpa apa2 inti. selalunya orang pakai beras biasa je. tapi kalau nak try guna beras merah ke, beras wangi ke tu terpulang. jangan pakai temukut sudah...

BERIKUT MERUPAKAN KETUPAT JAWI YANG PELIK2.
still boleh isi beras ni. budak2 suka tau. ;)

 dari kiri: ketupat manggis, ketupat ketam

         
 dari kiri: ketupat kucing, ketupat lembu.

mak aku tengah buat ketupat raya puasa hari tu. 62 tahun. ;)
simpul simpulan bahasa sanskrit: nak raya haji dah!!